Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arašídové čatní (indický recept)

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

petram petram

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie919 kJ /
220 kcal
Bílkoviny0,88 g
Tuky23,06 g
Vláknina1,38 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud čatní připravujeme z celých arašídů (varianta a), arašídy oloupeme, nasucho opražíme, až než lehce zezlátnou a rozvoní se, a po vychladnutí rozmixujeme na hladký prášek. Při nedostatku času je možné sáhnout po sklenici arašídového másla, ideálně obsahujícího jen arašídy a sůl, ne další přidaný tuk, cukr a spoustu éček. Krok 2: V malém hrnci nebo pánvičce s nepřilnavým dnem rozehřejme olej. Asi 15 sekund na něm opékáme římský kmín, hořčičné semínko a chilli papričku. Poté přidáme kari lístky a fenugreek a opékáme dalších 15 sekund. Koření se musí rozvonět a uvolnit vše potřebné do oleje, ale nesmí se připálit. Směs ihned stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Když je tento základ (tzv. tadka) vlažný, přidáme namleté arašídy a vodu tak, aby vznikla hladká řidší omáčka. Pokud používáme arašídové máslo, je dobré mít hrnec nebo pánev ještě mírně teplé, aby se máslo dobře rozpustilo. Přilijeme vodu a mícháme, až nám vznikne hladká omáčka. Osolíme a můžeme podávat.

Zveřejněno 3. 5. 2016

Poznámka autorky petram

Pro Indy není čatní to, co známe my tady, pikantní sladko-kyselá omáčka nebo čalamáda ze směsi ovoce a zeleniny (když jsem jim vzala ochutnat naše meruňkové, švestkové a rajčatové čatní, zděsili se). Podobné omáčky také připravují, ale fermentované a mnohem výraznější chuti a nazývají je pickles. Čatní je hustý dip nebo omáčka připravená k přímému použití, ne k dlouhodobému skladování jako zavařenina. Nejoblíbenější čatní jsou kokosové, arašídové a koriandrové. Jedí se obvykle ke smaženým předkrmům nebo nejrůznějším plackám. Mně moc chutnají jako „omáčka“ jen tak s rýží nebo zeleninou. Jen pozor, ta pravá indická čatní jsou opravdu velmi pálivá.

Indové samozřejmě připravují čatní z celých arašídů, já jsem je zrovna neměla doma, tak jsem zkusila použít arašídové máslo a výsledek byl opravdu hodně podobný originálu, proto se s vámi dělím i o tento zrychlený postup.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Arašídové čatní (indický recept)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BmJo

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Arašídové čatní (indický recept)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BmJo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

Používat tzv. arašídové máslo není nevhodné. Např. do afrických arašídových polévek mi pasuje dokonce lépe. Je však třeba v obchodě vybrat pastu co "nejčistší" (jen umleté arašídy) bez přídavných látek, tedy ne tu typickou americkou pomazánku na pečivo.

Petruš, dobrý nápad:yes::yes::yes:. Co myslíš, mohla bych to zkusit z vlašáků? Těch mám na rozdíl od arašídů hodně.

spagetka: Chuť bude jiná, ale asi proč ne, že?

Tématické fráze:
teplé arašídy, indické čatní z cukety, použití čatni, jak skladovat arašidové máslo, rajčatová rajta, pouziti arasidove omacky, indicke čotny, arašídová omáčka indické

Suroviny:
olej, římský kmín mletý, semínka hořčičná černá, chilli paprika čerstvá, koření kari, arašídy, máslo arašídové, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu