Suroviny
Porce: 4-5 porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 777 kJ / 903 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,87 g |
Tuky | 45,62 g |
Vláknina | 18,84 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 291 mg |
Sůl | 0,65 g |
Sacharidy | 97,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Libové vepřové maso odblaníme, prošpikujeme, osolíme, opepříme a celé potřeme olejem. Pak jej dáme na chvíli do chladu a připravíme ostatní suroviny.
Krok 2: Očistíme kořenovou zeleninu a nakrájíme ji na malé kostičky. Totéž uděláme s cibulí. Citron dobře omyjeme a ostrouháme žlutou část kůry (tu odložíme na později) a citron oloupeme tak, aby na něm nebyly bílé zbytky kůry, a pokrájíme ho na silnější kolečka. Do čajítka, které používáme na koření, dáme pepř i nové koření a můžeme tam přidat i tymián. Bobkový list dávám volně do omáčky, ten se pak snadno vyndá.
Krok 3: V kastrolu opečeme do barvy na oleji maso a dáme ho stranou. Přidáme a trochu opečeme slaninu, pak přidáme máslo, a pokud je třeba, tak i trochu oleje a dáme opéct zeleninu. Kolečka citronu (malého) přidávám během dušení zeleniny, pomůže odvařit přípečky z masa na dně kastrolu. Během opékání přisypeme i připravenou cibuli, vše společně osmažíme, přidáme i cukr, který necháme v zelenině trochu zkaramelizovat. Podlijeme vývarem a dusíme – nejlépe pod pokličkou v troubě, až jsou maso i zelenina měkké. Podle potřeby můžeme během pečení podlít trochou horké vody.
Krok 4: Měkké maso vyjmeme, vyndáme bobkové listy i koření v čajítku, přidáme citronovou kůru a zeleninu důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud chceme mít svátečně hladkou omáčku, tak ji ještě propasírujeme přes cedník (ale je to myslím zbytečné, já to nedělám). Omáčku přivedeme k varu a přilijeme smetanu, dochutíme a jen necháme přejít varem.
Krok 5: Pokud není omáčka dost hustá, zamícháme do smetany (nebo do půl hrnku mléka) lžíci nebo dvě polohrubé mouky a pro jistotu lijeme do omáčky přes cedník, abychom ji měli pěkně hladkou. Pokud dáme dost zeleniny, omáčka je dost hustá i bez přidané mouky a hodí se tak i pro bezlepkovou dietu.
Krok 6: Zahuštěnou omáčku musíme provařit asi 10 minut a během toho dochutíme podle potřeby solí, cukrem nebo citronem (či octem). Podáváme s knedlíkem, nejlépe s klasickým kynutým nebo s karlovarským. Na talíř každému přidáme k pokrájenému masu, knedlíkům a omáčce i plnou lžičku brusinkového kompotu nebo brusinkové zavařeniny (Já brusinky ve špajzu nenašla, takže foto je bez brusinek).
Zveřejněno 27. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková z vepřového
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LKz
Moje poznámka
Svíčková z vepřového
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LKz
Nejnovější recepty
Palačinková růže
Přidáno před 6 hodinami
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 23 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 23 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 23 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bábovka z podmáslí
kyskamaryska před 34 minutami
Okurkový salát
JakubM před 37 minutami
Nejlepší špenát
harovs před 1 hodinou
Pohankové karbanátky se sýrem
Jitka64 před 2 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
shabby před 2 hodinami
Domácí lasagne
Veronika834 před 2 hodinami
Ředkvičková pomazánka s pomazánkovým máslem
Januli-holky před 2 hodinami
Kuřecí žaludky v lahodné omáčce
JitkaKl před 3 hodinami
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Svally_Krakonos před 3 hodinami
Tiramisu od babičky
Anny12 před 4 hodinami
Suroviny:
maso vepřové,
pepř mletý,
olej,
slanina uzená,
cibule,
mrkev,
celer,
kořen petržele,
cukr krystal,
citron,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
tymián,
vývar hovězí,
smetana,
mouka polohrubá,
máslo,
brusinky
Komentáře (12)