Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 276 kJ / 1 261 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 18,65 g |
| Tuky | 61,02 g |
| Vláknina | 19,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 51 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 149,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kluski :
V hrnci přivedeme do varu větší množství osolené vody. Smícháme půl sklenice studené vody a 1 KL škrobové moučky a vlijeme ji do hrnce s vařící vodou. Uvařené studené brambory najemno nastrouháme, zasypeme 200 g škrobu (použila jsem kukuřičný), osolíme a na vále zpracujeme v těsto. Těsto protočím na vále ve škrobu, utvořím z něj váleček, který pokrájím na cca 30 gramové kousky. Ty v dlaních zakulatím, zploštím a palcem uprostřed promáčknu důlek. Krok 2: Pokud těsto lepí (mně tedy lepilo), pomůžeme si tím, že jednotlivé kousky prokoulíme ve škrobu na vále. Kluski zaváříme do vroucí vody, hotové jsou 3 minuty od okamžiku, kdy vyplavou. Vyndáme je na cedník, necháme chvíli okapat, přendáme do mísy. Krok 3: Máčka :
Na oleji orestuji mouku do lehce zlatova, přidám sekanou zelenou petrželku, až zavoní, podleji půl litrem vody. Rozmíchám případné žmolky, vsypu hřiby, osolím, opepřím, 10 minut povařím. Odstavím z tepla, přiliji zhruba decilitr rostlinného mléka, tak aby máčka příliš nezřídla a z knedlíků nestékala. Zastříknu ji citronovou šťávou. Promíchám. Chutnat by měla slano-nakysle, s vůní hřibů, petrželky a smetany. Nepoužívejte Zajíce v prášku, omáčka by byla sladká, ani kokosové mléko, které s houbami neladí.
V hrnci přivedeme do varu větší množství osolené vody. Smícháme půl sklenice studené vody a 1 KL škrobové moučky a vlijeme ji do hrnce s vařící vodou. Uvařené studené brambory najemno nastrouháme, zasypeme 200 g škrobu (použila jsem kukuřičný), osolíme a na vále zpracujeme v těsto. Těsto protočím na vále ve škrobu, utvořím z něj váleček, který pokrájím na cca 30 gramové kousky. Ty v dlaních zakulatím, zploštím a palcem uprostřed promáčknu důlek. Krok 2: Pokud těsto lepí (mně tedy lepilo), pomůžeme si tím, že jednotlivé kousky prokoulíme ve škrobu na vále. Kluski zaváříme do vroucí vody, hotové jsou 3 minuty od okamžiku, kdy vyplavou. Vyndáme je na cedník, necháme chvíli okapat, přendáme do mísy. Krok 3: Máčka :
Na oleji orestuji mouku do lehce zlatova, přidám sekanou zelenou petrželku, až zavoní, podleji půl litrem vody. Rozmíchám případné žmolky, vsypu hřiby, osolím, opepřím, 10 minut povařím. Odstavím z tepla, přiliji zhruba decilitr rostlinného mléka, tak aby máčka příliš nezřídla a z knedlíků nestékala. Zastříknu ji citronovou šťávou. Promíchám. Chutnat by měla slano-nakysle, s vůní hřibů, petrželky a smetany. Nepoužívejte Zajíce v prášku, omáčka by byla sladká, ani kokosové mléko, které s houbami neladí.
Zveřejněno 31. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kluzké "kluski" a hřibová máčka (Dělená strava podle LK - Kytičky + zelenina)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QDP0
Moje poznámka
Kluzké "kluski" a hřibová máčka (Dělená strava podle LK - Kytičky + zelenina)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QDP0
Nejnovější recepty
Burizonové kuličky
Přidáno před 7 minutami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 35 minutami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 17 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 18 hodinami
Nejlepší plněné perníčky
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové šuhajdy
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečený rolovaný bůček s dušenou kapustou
mustafka před 2 minutami
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Andruse před 5 hodinami
Vepřová krkovice s bramborem v PH
Pavlina06 před 5 hodinami
Zdravý makový koláč
Janicee před 13 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 15 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 15 hodinami
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 16 hodinami
Košíčky plněné ořechovou náplní
marhau před 16 hodinami
Tvarohová štola
[email protected] před 17 hodinami
Vanilkové rohlíčky
Libotovska před 18 hodinami
Suroviny:
brambory,
škrob,
sůl,
olej řepkový,
petrželka,
sůl,
pepř,
mouka polohrubá,
mléko rostlinné,
šťáva citronová
Komentáře (4)