Medovník od Sebeny
Medovník se u nás celkem rychle zabydlel. Je sice trochu náročnější na svou přípravu, ale zcela jistě za to stojí. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 33 730 kJ / 8 062 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,82 g |
Tuky | 458,84 g |
Vláknina | 26,50 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 166 mg |
Sůl | 0,29 g |
Sacharidy | 805,32 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kondenzované mléko v plechovce zcela ponořené vaříme mírným varem 2 hodiny v hrnci s vodou. Necháme vychladnout.
Krok 2: Těsto: Ve vodní lázní rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mléko, rum a vejce. Důkladně prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem, dokud se cukr zcela nerozpustí. V míse si připravíme mouku, kypřicí prášek a kakao, promícháme a zalijeme tekutou částí těsta. Mícháme vařečkou dokud se těsto zcela nepromísí, přikryjeme fólii a necháme odpočinout cca 1 hodinu.
Krok 3: Krém: Máslo ušleháme s vychladlým kondenzovaným mlékem do hladkého krému. Umleté ořechy můžete buďto zamíchat do krému a nebo pak sypat na krém (tak to dělám já).
Krok 4: Příprava sirupu: vodu, rum a cukr mícháme tak dlouho až se cukr úplně rozpustí.
Krok 5: Těsto si rozdělíme na pět stejných části (pokud bychom chtěli udělat dva menší medovníky, tak těsto rozdělíme na deset částí).
Krok 6: Na pečicím papíru vyválíme přes potravinovou folii každou část zvlášť na cca 3 mm. Ořízneme na požadovanou velikost. (Kruhy jsem vykrajovala pomoci pokličky od hrnce.) Odkrojky z těsta upečeme nakonec jako jednotnou placku kterou pak nastrouháme na promazaný medovník.
Krok 7: Pečeme každou placku zvlášť při 180 °C cca 5 minut. Po vychladnutí sundáme placky z papíru.
Krok 8: První placku potřeme sirupem jen z vrchní části, pak placku potřeme krémem a posypeme ořechy, další placky natíráme sirupem z obou stran a postup opakujeme
Krok 9: Když máme všechny placky slepené tak celý medovník potřeme zbylým krémem a obalíme v mletém drobení z poslední placky smíchané s ořechy. Necháme den dva proležet.
Zveřejněno 20. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovník od Sebeny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K8XM
Moje poznámka
Medovník od Sebeny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K8XM
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 25 minutami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 11 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 15 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 19 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 30 minutami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 32 minutami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 9 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 9 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 13 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 14 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 15 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 15 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 16 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 16 hodinami
Tématické fráze:
recept na medovník,
recept na pravý medovník,
medovnik recept,
pravý medovník recept,
medovnik,
recept medovnik,
pravy medovnik,
výroba medovníku,
pečeme medovník,
krém na medovník,
nejlepší medovník,
medovník originál recept,
jak se dela medovnik,
medovník cena,
sirup na medovník,
medovník s kondenzovaným mlékem,
pravý medovník- recept,
vynikající medovnik,
nejlepší medovník recept,
medovník recepty
Suroviny:
cukr krupice,
máslo,
med,
mléko plnotučné,
mouka hladká,
vejce,
kypřící prášek,
rum,
kakao,
mléko kondenzované,
máslo,
ořechy vlašské,
rum,
voda,
cukr krupice,
ořechy vlašské
Komentáře (58)
Z dovolením jsem přidala 2 fotečky