Závin z listového těsta s česnekem
Pokud chcete připravit slavnostní pohoštění, zkuste slaný závin, který velmi dobře nahradí klasické chlebíčky. Jeho předností je, že má chuťově zajímavou náplň a jeho příprava je nenáročná a rychlá.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 166 kJ / 2 908 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 171,54 g |
Tuky | 178,81 g |
Vláknina | 6,94 g |
Cholesterol | 531 mg |
Sodík | 4,85 g |
Sůl | 10,81 g |
Sacharidy | 150,77 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z tohoto množství budou 2 záviny, proto ingredience rozdělíme na 2 poloviny.
Krok 2: Polovinu listového těsta rozválíme na placku asi 20x40 cm.
Krok 3: Kysanou smetanu, tavený sýr a česnek vidličkou umícháme na kaši.
Krok 4: Protože na potření závinů bude stačit půlka vejce, rozmícháme ho v hrnečku a půlku přimícháme do sýrové kaše.
Krok 5: Na rozválený plát těsta budeme sýrovou náplň vrstvit tak, že doprostřed delší strany těsta položíme do řady za sebou plátky uzeného, potřeme sýrovou kaší a mírně posypeme strouhankou.
Krok 6: Na to přidáme další vrstvu masa nebo salámu, znovu sýrovou kaši, až vše spotřebujeme.
Krok 7: Závin zabalíme tak, že lehce přehodíme okraje přes sebe a uložíme na vodou vypláchnutý plech spojem dolů, nebo šikmo nařízneme okraje a ozdobně zapleteme.
Krok 8: Potřeme vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C.
Krok 9: Pečeme asi 10 minut na plný výkon, pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 10 minut. Troubu nesmíme po dobu pečení minimálně 15 minut otevírat!
Krok 10: Závin dobře díky náplni drží pohromadě, dobře se krájí a nejlepší je vlažný.
Zveřejněno 26. 6. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Závin z listového těsta s česnekem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2yW
Moje poznámka
Závin z listového těsta s česnekem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2yW
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 22 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 20 minutami
Čočka na kyselo
el.mencl před 33 minutami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 35 minutami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 2 hodinami
Kedlubnový salát s vejci a medvědím česnekem
Krista56 před 2 hodinami
Domácí větrníky
Nanina před 10 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 12 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 13 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 13 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 13 hodinami
Tématické fráze:
slaný listový závin,
recepty z listového těsta slané,
slané pečivo z listového těsta,
slané záviny z listového těsta, recepty,
recepty z listového těsta,
slane zaviny,
listové těsto na slano,
listové těsto slané,
listové těsto slané recepty,
slaný listový závin se zelím,
listové těsto slane recepty se zelím,
masový závin z lístkového těsta,
listové těsto se zelím,
slaný závin z listového těsta se špenátem,
listový závin slany,
slané listové těsto,
slané recepty z listového těsta,
slaný závin se zelím,
slané listové záviny,
závin se zelím
Suroviny:
těsto listové,
uzené moravské,
smetana kysaná,
sýr tavený,
česnek,
strouhanka,
vejce
Komentáře (18)
Včera som si pohľadala nejaké recepty na slaný závin, bo som kúpila lístkové cesto - prvýkrát v živote. Tento tvoj recept ma zaujal najviac a už od včera mi tiekli sliny
Trošku som ho modifikovala, pridala som do vrstiev slaninu a na tenučko nakrájané krúžky červenej cibule. Do syrovej omáčky som nedala tavený ale strúhaný parmezán (myslím, že by to bolo výborné s akýmkoľvek strúhaným tvrdým syrom), dala som ho naozaj štedro.
Pri pečení som sa troška pozabudla a neskoro som stiahla teplotu, tak je zvrchu trošku hnedší, ale na chuti mu to nič neuberá.
Zjedla som na posedenie polovicu jedného a vidím to tak, že do zajtra neostane nič
Ešte raz ďakujem za výborný recept. Môžem len odporúčať!
Čerpala jsem jen ze surovin co jsem měla doma, takže jsem do dvou nohavic rozdělila pouze 100g krájené šunky a 150g taveného sýru a i tak je chuť skvělá a výrazná. Strouhanku jsem nedávala a vyteklo jen zanedbatelné množství.
Je to špica jen příště tam přihodím nějaký ten stroužek a koupím o 3 Pardálové více (piva)