Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Candát na černém pivu s cizrnovou kaší

Rybí maso má urputné odpůrce i nadšené vyznavače. Leckterého z odmítajících může tato úprava přesvědčit, že rybí maso je kromě zdroje zdravotních benefitů i velmi chutné. Cizrnová kaše je pak netradiční příloha, ale stojí za to, ji v kombinaci s rybou vyzkoušet.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 15 min

20 min (5 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 785 kJ /
2 339 kcal
Bílkoviny144,08 g
Tuky98,64 g
Vláknina113,34 g
Cholesterol 235 mg
Sodík 1,00 g
Sůl2,42 g
Sacharidy149,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Filety candáta osušíme, jemně párkrát nařízneme šikmo kůži aby se při přípravě porce nekroutily. Ochutíme z obou stran solí, pepřem a kmínem.
Na pánvičce opečeme kůží dolů dozlatova a dáme stranou.
Předehřejeme troubu na 180 °C a zapékací pekáček vyložíme papírem na pečení. Krok 2: Cibuli překrojíme, sloupneme slupku a nakrájíme na měsíčky. Na rozehřáté pánvi orestujeme slaninu.
Když pustí tuk přidáme olej a cibuli opečeme dozlatova. Mícháme vždy, když začnou okraje zlátnout. Pokud se míchá stále, trvá dlouho než se kompletně dosmaží. Krok 3: K cibuli přidáme cukr, promícháme a po chviličce zalijeme vývarem, pivem i octem. Přivedeme k varu, snížíme stupeň tepla a dusíme alespoň 5 minut až se tekutina částečně vyvaří a cibule změkne. Cibulovou směs nalijeme do připraveného pekáčku, poklademe porcemi ryby a dáme na 10 minut péct. Krok 4: Pokud použijeme suchou cizrnu, začneme jí vařit hned na začátku vaření. Lze ale použít i sterilovaná cizrna ze sklenice. Ta urychlí přípravu. Nedáváme všechen uvedený vývar najednou, zpočátku pouze zhruba 100 ml. Přidáme prolisovaný česnek a uvaříme doměkka. Krok 5: Několik uvařených kuliček cizrny ponecháme stranou na ozdobu, k ostatní hmotě přidáme olej, rozemnutou majoránku, sůl dle chuti, opepříme a rozmixujeme dohladka, je-li moc hustá maličko zředíme vývarem. Pro dokonalost ji můžeme i propasírovat. Krok 6: Při servírování cizrnovou kaši upravíme na talíři. Na ni položíme opečený filet a navrstvíme cibulku, přizdobíme natí. Kaši můžeme obměnit a připravit podle chuti třeba bramborovou, mrkvovou nebo celerovou.

TIP: Jak uvařit cizrnu

Zveřejněno 24. 5. 2023

Poznámka autorky Marie Svarcova

Inspirace ze starého dílu pořadu Kašpárku vař.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Candát na černém pivu s cizrnovou kaší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY80V

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Candát na černém pivu s cizrnovou kaší

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY80V

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
candát, sůl, pepř, kmín celý, olej olivový, olej olivový, slanina, cibule, cukr, ocet vinný, pivo černé, vývar masový, sůl, cizrna, vývar masový, česnek, olej olivový, sůl, pepř, majoránka, nať petrželová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu