Malinový sirup II
Maliny patří mezi super ovoce. Nejen dobře chutnají, ale jsou velmi zdravé, působí proti stresu, migrénám a zpomalují stárnutí. Proto je dobré si je uchovat i na zimu, třeba ve formě lahodného sirupu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 36 505 kJ / 8 725 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,10 g |
Tuky | 3,00 g |
Vláknina | 32,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 35 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 152,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maliny očistíme, opláchneme, procedíme a vložíme do nádoby. Důkladně je rozmačkáme, větší množství třeba šťouchadlem na brambory. Zalijeme je vodou a necháme cca 24 hodin odležet, občas je můžeme promíchat. Nesmí ale zkvasit, pokud panuje teplé počasí, dáme je do chladničky. Vody můžeme dát i o něco méně, sirup bude mít výraznější chuť.
Krok 2: Na hrnec dáme cedník, do něj vložíme gázu nebo platýnko a vlijeme naložené maliny. Necháme vykapat a ještě z gázy uděláme "raneček" a maliny vymačkáme. Z tohoto množství malin a 1 litru vody získáme přibližně 1,4 l šťávy.
Krok 3: Získanou šťávu odměříme a vlijeme do hrnce. Na 1 litr šťávy přidáme 1,5 kg cukru a zahříváme až do doby, kdy sirup dosáhne teploty 85 °C.
Krok 4: Ke konci přidáme kyselinu citronovou, spíš méně a po ochutnání třeba přidáme. Ze sirupu průběžně odebíráme tvořící se pěnu.
Krok 5: Sirup odstavíme a ihned plníme do čistých láhví nebo sklenic se závitem. Hrdla otřeme, láhve zavíčkujeme a položíme je. Můžeme je tak nechat až do vychladnutí.
Zveřejněno 13. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Malinový sirup II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68WmN
Moje poznámka
Malinový sirup II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68WmN
Nejnovější recepty
Cuketová marmeláda
Přidáno před 1 hodinou
Selská polévka s kroupami
Přidáno před 3 hodinami
Švestkový koláč s marcipánem
Přidáno před 9 hodinami
Mřížkový povidlový koláč
Přidáno před 22 hodinami
Polévka s ratatouille
Přidáno před 22 hodinami
Maso na špejli
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sterilovaná rajčata na všechno
olivka před 29 minutami
Hrníčková cuketová buchta
DitaB před 1 hodinou
Světlý korpus
Myroslava před 1 hodinou
Vepřová panenka s gnocchi a špenátem
RaeRea před 2 hodinami
Cuketové palačinky z kefíru
Bretik před 2 hodinami
Domácí sušená rajčata TOP
petrjkt před 3 hodinami
Švestkové knedlíky (z tvaroho-brambor.těsta)
Palenka před 4 hodinami
Cuketový koláč s mákem a švestkami
Nerea před 5 hodinami
Obrácený koláč s jablky
Andrea_kum193 před 5 hodinami
Cuketové karbanátky se sýrem s možností naložení
TondaJ před 6 hodinami
Suroviny:
maliny,
voda,
cukr krupice,
kyselina citronová
Komentáře (7)
Hella (moderátorka): Taky mám na zahrádce celkem slušnou úrodu, mám udělanou marmeládu a sirup. Sebranou pěnu nejspíš zase zašlehám do tvarohu a udělám nějaké poháry. Ale zmrzlina je dobrý nápad.
Zmrzlina ze sebrané pěny při vaření džemu
Recept ještě nebyl hodnocen 4,8Kvašená malinovka
Recept ještě nebyl hodnocen 4,4