Dort Esterházy podle Maršálka
Čeká vás rodinná oslava? Chcete se blýsknout výborným dortem jako od vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka? Zkuste upéct tento. Postup vypadá náročně, ale následováním osvědčeného receptu dojdete do sladkého dortového cíle.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 29 270 kJ / 6 996 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 114,33 g |
| Tuky | 441,16 g |
| Vláknina | 23,16 g |
| Cholesterol | 2,91 g |
| Sodík | 2,53 g |
| Sůl | 6,17 g |
| Sacharidy | 630,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z bílků a soli vyšleháme sníh. V polovině šlehání přidáváme postupně cukr a šleháme do tuha. Mezitím připravíme pět pečících papírů, na které nakreslíme tužkou kruhy o velikosti dortové formy.
Krok 2: Do vyšlehaného sněhu lehce vařečkou vmícháme mouku, mleté ořechy, skořici a kůru. Těsto rozdělíme na připravené papíry. Rovnoměrně rozetřeme do kruhů až ke krajům. Pečeme na 200-220 °C po dobu 7-8 minut.
Krok 3: Na krém smícháme všechny suroviny a za stálého míchání při mírné teplotě přivedeme k varu. Mícháme a vaříme dvě minuty. Na povrch krému položíme potravinovou fólii a necháme vychladnout.
Krok 4: Po vychladnutí krém krátce prošleháme a přidáme máslo o stejné pokojové teplotě. Vše vyšleháme do hladkého krému. Upečené pláty zarovnáme nožem, aby byly všechny stejné.
Krok 5: Krém rozdělíme na čtyři díly (trochu odložíme na boky dortu). Pláty slepíme a potřeme i po obvodu. Dáme do lednice na chvíli ztuhnout. Poté potřeme tenkou vrstvou džemu a necháme zaschnout.
Krok 6: Smícháme polevu do husté konzistence a rozetřeme na dort. Čokoládu rozpustíme nad párou a naplníme zdobicí kornoutek (z papíru nebo plastu). Na dort nakreslíme od středu ke krajům spirálu.
Krok 7: Špejlí vytvoříme pavučinový vzor na povrchu dortu. Od středu vedeme čáry a poté mezi nimi v opačném směru. Tak vytvoříme vzor pavučiny. Nakonec boky dortu ozdobíme plátky mandlí a dort necháme dobře ztuhnout.
Zveřejněno 20. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Esterházy podle Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/316KA
Moje poznámka
Dort Esterházy podle Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/316KA
Nejnovější recepty
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 2 hodinami
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 5 hodinami
Brynzové halušky
Přidáno před 7 hodinami
Sýrové placky
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 11 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 41 minutami
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 1 hodinou
Svačinové sendviče
Kajkajak před 1 hodinou
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 2 hodinami
Jarní salát
Kajkajak před 3 hodinami
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 4 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 4 hodinami
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 4 hodinami
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 5 hodinami
Tiramisu od Itala
Chasti před 5 hodinami
Suroviny:
bílek,
cukr,
mouka hladká,
ořechy lískové mleté,
sůl,
skořice mletá,
citron,
žloutek,
máslo,
cukr vanilkový,
sůl,
cukr krupice,
škrob kukuřičný,
mléko,
pálenka,
cukr moučkový,
šťáva citronová,
olej,
džem meruňkový,
čokoláda hořká,
mandle plátkové
Komentáře (13)