Cuketová mouka (sušená cuketa)
Velkou výhodou cuket je to, že v podstatě nemají žádnou výraznější chuť a přebírají chutě pokrmu, do kterého je přidáme. Cuketová mouka krásně voní, téměř jako jemná domácí vegeta. Využijete ji na zahuštění zeleninových polévek, omáček nebo třeba do těsta na palačinky.
Postup přípravy
Krok 1: Menší i trochu větší cukety omyjeme, do sucha otřeme. Cukety neloupeme ani nevykrajujeme.
Krok 2: Cukety nakrájíme na kolečka o tloušťce asi 4-5 mm.
Krok 3: Všechna cuketová kolečka rozložíme na patra sušičky a zapneme ji na 50-55 °C. Časovač nastavte na 2 hodiny. Po uplynutí této doby prohoďte síta sušičky, protože spodní patra se suší rychleji než horní. Tím docílíte rovnoměrného prosušení. Celková doba sušení je 8-10 hodin.
Krok 4: Kdo nemá sušičku, může sušit v troubě. Několik plechů vyložte papírem na pečení, rozložte na ně plátky cukety a sušte najednou v mírně pootevřené troubě při 50 °C na horkovzdušný program.
Krok 5: Cukety necháme vysušit zcela dosucha, až se plátky v prstech lehce zlomí nebo drolí. Pokud bude mouka usušená méně, může se ve sklenicích kazit a plesnivět.
Krok 6: Úplně vysušené plátky po částech rozmixujeme na prášek potřebné hrubosti, na cuketovou mouku. Vsypeme ji do čistých a suchých sklenic s dobře těsnícím víčkem, aby nenatáhla vlhkost. Pevně uzavřeme a uložíme v suchu a temnu.
Zveřejněno 8. 8. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cuketová mouka (sušená cuketa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp6Am
Moje poznámka
Cuketová mouka (sušená cuketa)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zp6Am
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 4 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 5 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 5 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 5 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 6 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 7 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 9 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 10 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 10 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 11 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 11 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 11 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 12 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 12 hodinami
Suroviny:
cuketa
Komentáře (16)