Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játrový sýr podle ČSN

Stálice našich lahůdek - játrový sýr ve tvaru cihličky, ve špekovém kabátku, obalený staniolem, běžně nazývaný Paštika ve stříbře! Zkusíte podle zdejšího receptu znovu objevit jeho dávnou vynikající chuť?

Hodnocení receptu je 4,4 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kimlo kimlo

Náročný

Doba přípravy 195 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 150 min

195 min (45 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

Z tohoto množstva vyjde asi 1,5 kg.

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 361 kJ /
2 476 kcal
Bílkoviny118,57 g
Tuky204,06 g
Vláknina2,54 g
Cholesterol 1,96 g
Sodík 7,89 g
Sůl19,74 g
Sacharidy40,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Usmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatohneda. Krok 2: Mäso s pečeňou a smaženou cibuľou pomelieme na čo najjemnejšie na mäsovom mlynku. Pridáme ostatné ingrediencie a zamiešame. Krok 3: Zmes potom ešte rozmixujeme v mixéri do hladka. Krok 4: Vhodnú formu vyložíme tenkými plátkami surovej slaniny, kto chce môže použiť aj údenú alebo anglickú. Krok 5: Mäsovú zmes vylejeme do vyloženej formy a rovnomerne uhladíme, dbáme aby nám nevznikli vzduchové medzery. Krok 6: Navrch položíme zvyšné plátky slaniny, uzatvoríme alobalom, zaťažíme a dáme variť do vodného kúpeľa pri teplote 75 °C na 2,5 hodiny. Ja som použil elektrický zavárací hrniec, dá sa tam nastaviť požadovaná teplota aj čas. Po uvarení necháme zaťažené vychladnúť, najlepšie do budúceho dňa. Krok 7: Po vychladnutí vyklopíme z formy. Krok 8: Zabalíme do alobalu a máme hotovo, už len ochutnávať.

TIP: Recept na domácí paštiku. Čím ji okořenit a dochutit

Zveřejněno 7. 2. 2024

Poznámka autora kimlo

Recept pochádza z Oborové normy ON 57 7421 Játrový sýr - Norma jakosti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Játrový sýr podle ČSN

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk2Er

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Játrový sýr podle ČSN

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xk2Er

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

EvaSk: V troubě dělám všechy paštiky, ve formé na biskupský chlebíček. Dám do trouby do plechu s vodou, nastavím teplotu na 80 a paštiku přikryju alobalem. Taky se ho chystám udělat, ale kde koupit ořez, nebo bůček se slaninou, to je problém. Vše je ořezáno, až k masu.

EvaSk: Určite po pôjde aj vo vodnej lázni v rúre, a vlastne všade kde sa dá nastaviť požadovaná teplota. Remoska má pevnú tepotu 180 °C, takže tam asi nie.

Nemáte někdo nějakou vychytávku, jak držet teplotu 75*, když nemám automatický hrnec, kde se dá nastavit? Dík. Nějak ve vodní lázni v troubě či remosce by to nešlo?

Mmelinda: Taky si říkám, že takových receptů není nikdy dost.:-K

Vypadá to velmi mňamózně a recept dle původní normy se mi fakt líbí, rozhodně zkusím vyrobit.....dnes se takováto játrovka (v odpovídající kvalitě a chuti) vůbec nedá sehnat......paráda! :-K

Marie Svarcova: Súhlasím, mám nejaké publikácie receptúr pokrmov podľa normy, sú tam priam skvosty. ;-)

RubyRom: Ďakujem za komentár ;-)

:-)<3:yes::yes: skvělé , recepty podle norem jsou vždy výborné

Jó, to bývala dobrota! Dnes to není dobré. :yes::yes: Ta vaše je určitě skvělá, když je podle starých norem. :-K

Merylas: Pomazánky robievam aj ja, ale tento pečeňový syr stojí za to už len preto že je presne takej istej chuti ako si ho pamätám z čias komančov. ;-)

Veronika.Hrozna: presne tak, s čerstvým chlebom je to najlepšie, pečiem si svoj kváskový každý víkend ;-)

cathleen: Ďakujem, budem rád ak vyskúšate.

Moc hezký recept. :yes: Já většinou z jater dělávám jen pomazánky. Recept ukládám. :-K

:-O Jů a ta barvička, jen si hačat s čerstvým chlebíkem a mazat a mazat...........:-O:-O:-O :-) Že bych zkusila spáchat.....?

Och, to vypadá lákavě :-! Ukážu recept manželovi, který podobné recepty moc rád realizuje :-8

Suroviny:
játra vepřová, cibule, sádlo, sůl, mouka hrubá, praganda, pepř mletý, zázvor mletý, cukr moučkový, skořice, ořech muškátový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu