

Játrový sýr
Suroviny 6-8 porcí
- 1200 g vepřového plecka
- 1200 g vepřového bůčku (bez kosti)
- 300 g vepřových jater (já jsem použila kuřecí)
- 8 stroužků česneku
- mletý kmín
- muškátový oříšek
- majoránka
- mleté nové koření
- bazalka (já měla sušenou)
- citronová kůra
- mletý pepř (já měla pepř 4 chutí)
- sůl
- Zmražené kostky ledu
Postup přípravy receptu
Maso a játra semeleme a poté je společně s 200 g ledu a v kuchyňském robotu vyšleháme. (Led se musí zcela rozdrtit ostrým nožem,nejlépe v robotu).
Směs ochutíme lisovaným česnekem, solí a kořením. (Nejlépe je koření čerstvě drcené, či mleté). Vše promícháme a vložíme do pečící formy a pečeme při 150°C asi 60-70 minut.
Já jsem k této směsi ještě nakrájela játra na kousky a smíchala se směsí.
Poznámka od kuchařky
Podáváme se sázeným vejcem, s bramborovým nebo zelným salátem nebo pečenými brambory.
Chutná i studený, třeba s houskou nebo chlebem a hořčicí. Já jsem dělala s rýží, možná se to někomu bude zdát neobvyklé, ale nám to chutnalo. Rýži jsem posypala smaženou cibulkou a ochucenou mexickým kořením. Jelikož mi zbyly játra, tak jsem je na pánvi podusila také posypané mexickým kořením a byla to pikantní mňamka. Tento recept mám z kalendáře Kluci v akci a trošku jsem si ho poupravila.
Nevěděla jsem kam to mám zařadit, tak jsem dala do mletého masa.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Játrový sýr
-
JÁTROVÁ DOMÁCÍ PAŠTIKA:
Naše rodina dělá tuto játrovou paštiku:
1 kd vepřových jater
1 kg syrového sádla
0,1 kg vepřové kůže vařené
3 stroužky česneku
1 menší cibule
40 gr soli pragandy(vede každá drogerie)
koření do paštiky,neobo jen pepř,sůl,špetku skořice,špetku nového koření,
Postup: umeleme 2 x jádtra co nejemněji,sádlo 1x také,každé zvlášť.při mletí jater přidáme sůl a koření,česnek i cibuli.Játra promícháme a necháme asi 2 hod,prorůžovět(to udělá pragada sůl)potom tyčkovým mixérem mixujeme játra za postupnmého zašlehávání mletého sádle.Postupně se spojí do kompaktní játrové hmoty,která velmi lepí.Tuto hmotu naplníme do vhodné nádoby,nebo skleniček s víčky a na plechu v troubě necháme táhnout při teplotě 85 st.2,5 hod.Nádoby můžeme vyložit plátky anglické slaniny,nebo podobně.Po vychlazení je super.Dobrou chuť.Děláme ji doma mnoho let. -
Dneska na večeři budeme mít játr. sýr podle naší babičky: http://recepty.jiribures.cz/predkrmy/jatrovy-syr/
-
Všem děkuji za pochvaly
-
Růženko, to bude zajisté velká dobrůtka, kterou určitě vyzkouším. Máš ode mne boda
-
to je moc zajímavé,určitě vyzkouším a posílám bodík
-
Robím podobné a viem že je to
V poslednej dobe som zistila,že z pečienky sa dajú robiť výborné veci,pomazánky...aspoň mne to teda chutí
Ruženka,7.bod
-
Růženko paráda, vypadá to nádherně
6.bodík
-
Růženko,
+
-
No, konečně!!!!
-
Vypada to dobře
-
Tome opravdu to byla mňamka
vyzkoušej a pak mi dej vědět
-
No Růženko - to mi nemužeš dělat před spaním, takové dobrutky
Máš odemne velikánský bodík, už vím, co si zítra udělám ... parááda, jsi zlato+1