Veky (večky) se sezamem
Z kynutého těsta upečete dvě klasicky velké veky nebo čtyři menší večky, které jsou velikostně někde mezi vekou a bagetou. Krajíčky z nich namažete jemnou pomazánkou a pouze maličko přizdobíte. Střída pečiva je příjemně cítit sezamem a to s jednoduchou oblohou nádherně chuťově ladí.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 176 kJ / 2 432 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 64,35 g |
| Tuky | 74,09 g |
| Vláknina | 16,22 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6,41 g |
| Sůl | 16,02 g |
| Sacharidy | 368,86 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme hodinu kynout.
Krok 2: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Krok 3: Vykynuté těsto z nádoby vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 3-4 kusy. Z každého vytvarujeme delší a tenčí večky (kratší a širší bagety), které před pečením opět necháme asi 30 minut nakynout.
Krok 4: Kdo chce upéct klasicky velké veky, rozdělí jen na poloviny a z každé vytvaruje větší veku, obě pak vedle sebe na plechu nechá vykynout.
Krok 5: Na plechu pak nakynuté večky dobře postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 25-30 minut).
Zveřejněno 27. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Veky (večky) se sezamem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xk2JE
Moje poznámka
Veky (večky) se sezamem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xk2JE
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 10 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 10 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 10 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 10 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 11 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 12 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 12 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 13 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 14 hodinami
Suroviny:
voda,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
sladěnka,
voda,
sůl,
olej,
mouka chlebová pšeničná,
mouka hladká,
semínka sezamová
Komentáře (7)