Harira - tradiční marocká polévka
Tato tradiční marocká polévka je velmi výživná a krásně voní. Připravíme ji z rajčat, zeleniny, masa, luštěnin a čerstvých bylinek. Můžeme do ní přidat i vejce nebo nudle a podávat ji s pečivem.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 376 kJ / 807 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 55,60 g |
| Tuky | 12,31 g |
| Vláknina | 80,39 g |
| Cholesterol | 130 mg |
| Sodík | 639 mg |
| Sůl | 1,70 g |
| Sacharidy | 82,33 g |
Postup přípravy
Krok 1: Luštěniny namočíme den předem.
Krok 2: Zeleninu nakrájíme najemno. Rajčata nastrouháme na struhadle nebo rozmixujeme. Maso pokrájíme na středně velké kusy.
Krok 3: V (tlakovém) hrnci na oleji dáme smažit oloupanou pokrájenou cibuli, celer, přidáme nastrouhaná rajčata, lžíci protlaku, nastrouhaný zázvor a česnek, nakrájené maso, hrstku koriandru a petrželky, koření a sůl.
Krok 4: Přidáme propláchnuté luštěniny, zalijeme vývarem nebo vodou, přikryjeme a vaříme doměkka.
Krok 5: Rozmícháme lžíci mouky se studenou vodou a směsí polévku zahustíme. Dobře provaříme.
Krok 6: Nakonec můžeme přidat polévkové nudle nebo do polévky zamíchat rozkvedlané vejce.
Zveřejněno 20. 3. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Harira - tradiční marocká polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rk9Zp
Moje poznámka
Harira - tradiční marocká polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rk9Zp
Nejnovější recepty
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 4 hodinami
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 7 hodinami
Brynzové halušky
Přidáno před 9 hodinami
Sýrové placky
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 13 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květáková polévka
Eva_H před 39 minutami
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 2 hodinami
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 3 hodinami
Svačinové sendviče
Kajkajak před 3 hodinami
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 4 hodinami
Jarní salát
Kajkajak před 5 hodinami
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 6 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 6 hodinami
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 6 hodinami
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 7 hodinami
Suroviny:
cibule,
česnek,
celer řapíkatý,
rajče,
protlak rajčatový,
koriandr čerstvý,
nať petrželová,
plec vepřová,
olej olivový,
zázvor,
pepř,
sůl,
cizrna,
čočka,
nudle polévkové,
mouka,
šťáva citronová,
vývar masový
Komentáře (7)
Typickým kořením v polévce harira je i římský kmín (cumin) a skořice; v tomto receptu je ale nevidím.
A podle mých znalostí a zkušenosti se k polévce harira v Maroku nejí pita, ale spíše marocký chléb khobz (recept jsem zde založil) nebo - v současné době stále častěji - francouzská bageta.