Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Harira - tradiční marocká polévka

Tato tradiční marocká polévka je velmi výživná a krásně voní. Připravíme ji z rajčat, zeleniny, masa, luštěnin a čerstvých bylinek. Můžeme do ní přidat i vejce nebo nudle a podávat ji s pečivem.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

20. 3. 2024 19:11

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie3 376 kJ / 807 kcal
Bílkoviny55,60 g
Tuky12,31 g
Vláknina80,39 g
Cholesterol 130 mg
Sodík 639 mg
Sůl1,70 g
Sacharidy82,33 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

S receptem si jde různě pohrát, některé ingredience přidat, některé klidně i vynechat, ale vždy základem je hodně cibule, rajčat, řapíkatého celeru, čerstvé petrželky, koriandru a trochu masa a luštěnin. Harira se tradičně podává jako první teplé jídlo během Ramadánu a na talíři se dochucuje citronovou šťávou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Tonja

22. 3. 2024 19:54

Veronika.Hrozna: Máte pravdu, nepoužívá se protlak, ale přímo rajčata, nepoužívají se totiž polotovary, ale originál suroviny. A harira je pravděpodobně polévka původem berberská a Berberové žijí v severní Africe od Maroka po část Lybie.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

22. 3. 2024 11:02

Tonja: Vaří se v celém Maghrebu, všude je jiná a liší se, jak kořením, tak zeleninou, dle sezóny. Jenom luštěniny jsou stejné. Dokonce jsem učila jednu hospodyni, udělat naši jíšku, do této polévky, a všichni to chválili, že není cítit mouka. Už se to to možná tak dělá, v celém Maroku a Lýbii.:-D Jelikož jsou tam ženský většinou doma, nechodí do zaměstnání, tak vaření je témou ženských debat kamarádek a sousedek, z čeho mužská část populace nezřízeně profituje a debužíruje si, jako pašové. Polévka Hariri s českou jíškou je už asi na jídelníčku !:-D Ale všude přidávaly oloupaná rajčata, protlak ne! Na dobré se rychle zvyká, polévka to je výborná a chleba se k ní jí, jaký je právě čerstvě upečený. Je lepší, když se pár hodin uleží v lednici, má lepší chuť. Nudle je lepší uvařit zvlášř ve vodě, ne přímo v polévce. Ovšem je jich tam jenom velmi málo!

Maestra Maestra

21. 3. 2024 21:53

To s tou pitou jsem tam nepsala já :-) my to podáváme s citronovou šťávou a marockým chlebem nebo klasickou bagetou.

Maestra Maestra

21. 3. 2024 21:43

Tonja: Děkuji za doplnění :-8

Tonja

21. 3. 2024 00:18

Tak jako je u nás sto různých bramboraček, tak je v Maroku stejně tolik různých polévek a všechny se nazývají harira. Prostě, co rodina, to recept. A dokonce i v jedné rodině může být harira pokaždé jiná, záleží na tom, co zrovna roste a co doma, na zahradě nebo na tržišti je k dispozici. Základními složkami jsou ale zelenina, luštěniny a maso.

Typickým kořením v polévce harira je i římský kmín (cumin) a skořice; v tomto receptu je ale nevidím.

A podle mých znalostí a zkušenosti se k polévce harira v Maroku nejí pita, ale spíše marocký chléb khobz (recept jsem zde založil) nebo - v současné době stále častěji - francouzská bageta.

Simona Skolakova Simona Skolakova

20. 3. 2024 22:03

Surovin je teda třeba dosti,ale může to být moc dobrá polévečka<3

Bayta (moderátorka)

20. 3. 2024 21:55

Zajímavá polévka, určitě to chutná výborně. :yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: cibule, česnek, celer řapíkatý, rajče, protlak rajčatový, koriandr čerstvý, nať petrželová, plec vepřová, olej olivový, zázvor, pepř, sůl, cizrna, čočka, nudle polévkové, mouka, šťáva citronová, vývar masový

TopRecepty.cz

Harira - tradiční marocká polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk9Zp