Slaný mazanec se sýrem
Mazanec je jeden z tradičních symbolů Velikonoc a neměl by tedy na stole chybět. Pokud však nejste zrovna příznivci sladkého pečiva, připravte si podle tohoto receptu slanou verzi. Kynutý bochánek je plný sýra, bylinek a slaniny.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 22 194 kJ / 5 304 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 170,94 g |
| Tuky | 337,10 g |
| Vláknina | 17,10 g |
| Cholesterol | 1,14 g |
| Sodík | 10,11 g |
| Sůl | 25,15 g |
| Sacharidy | 388,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Prosátou mouku dáme do mísy a smícháme se solí. Doprostřed uděláme důlek, nasypeme do něj droždí, zasypeme lžičkou cukru a zalijeme troškou vlahého mléka. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 5-10 minut).
Krok 2: Mezitím nastrouháme sýry a slaninu nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme.
Krok 3: Do mísy s moukou a kváskem přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
Krok 4: Troubu včas předehřejeme na 190 °C.
Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na dva díly. Vytvarujeme dva bochánky a dáme je na plech vyložený pečicím papírem, nebo do dvou dortových forem o průměru 17 cm.
Krok 6: Mazance potřeme rozšlehaným vajíčkem a navrchu lehce nařízneme do kříže.
Krok 7: Posypeme mandlemi a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut a špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Špejle by po vytažení měla být čistá.
Krok 8: Sýrové bochánky chutnají výborně s pomazánkou, máslem nebo jen tak.
Zveřejněno 17. 3. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slaný mazanec se sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/opLj
Moje poznámka
Slaný mazanec se sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/opLj
Nejnovější recepty
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 8 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 9 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 12 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 12 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 13 hodinami
Marinovaná kuřecí játra v omáčce se zeleninou
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosky
veveruska73 před 2 hodinami
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 3 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 5 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 5 hodinami
Vosí hnízda
RNiklova před 5 hodinami
Jednohubky s pomazánkou z červené řepy
BinaSa před 5 hodinami
Vánočka Moniky Absolonové
Iricek před 5 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
jitkahot před 6 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
TetianaCherneha před 6 hodinami
Nejlepší marokánky
H33inrich před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
sůl,
droždí sušené,
cukr krupice,
pepř mletý,
pažitka,
petrželka,
cibulka jarní,
parmazán,
sýr chedar,
vejce,
žloutek,
slanina anglická,
voda,
olej olivový,
česnek,
smetana kysaná,
vejce,
mandle sekané
Komentáře (6)