Jemné majonézové raženky
Raženky nebo kaiserky jsou upečené ze světlého těsta, zadělaného s trochou majonézy. Majonézové těsto je opravdu jemné, až jakoby hedvábné, a velmi variabilní. Raženky jsou peřinkově měkké, a stejné vydrží minimálně i druhý den po upečení.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 653 kJ / 2 307 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 60,45 g | 
| Tuky | 61,13 g | 
| Vláknina | 16,04 g | 
| Cholesterol | 65 mg | 
| Sodík | 6,81 g | 
| Sůl | 17,00 g | 
| Sacharidy | 370,77 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme vlažnou vodou.
	Krok 2: Když droždí po 20 minutách vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin a do hladka uhněteme jemné a elastické těsto. Nejlíp to jde robotem, ale můžeme zpracovat i ručně nebo pomocí vařečky. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple místnosti – trvá to 30-45 minut.
	Krok 3: Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na kousky. Raději menší, u vělkých kousků těsto po naražení raznicí „vytéká“ mimo ni. Obvykle připravuji 14-16 kousků.
	Krok 4: Z každého dílku těsta uděláme malou bulku. Po krátším předkynutí (cca 10-15 minut) kuličky těsta rukou lehce zploštíme a narazíme omoučenou raznicí téměř až k podložce. (Máte-li doma oválnou raznici jako já na fotografiích, připravte před naražením bulky oválného tvaru.)
	Krok 5: Takto oražené bulky uložíme kynout jednu vedle druhé na plech s pečícím papírem a necháme cca 20 minut dokynout před pečením.
	Krok 6: Vykynuté je potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme je posypat semínky nebo hrubou solí a celým kmínem, a vložíme upéct do vyhřáté trouby (210-220 °C / 15-18 minut).
Zveřejněno 10. 4. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Jemné majonézové raženky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o2yOj
Moje poznámka
					
				
Jemné majonézové raženky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o2yOj
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 16 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 18 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 23 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno 3. 11. 2025 09:00:03
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 42 minutami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 52 minutami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 2 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 2 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 2 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 12 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 14 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 15 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 15 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 16 hodinami
						Suroviny:
						
							mouka hladká, 
						
						
							voda, 
						
						
							majonéza, 
						
						
							olej, 
						
						
							cukr, 
						
						
							sůl, 
						
						
							droždí čerstvé, 
						
						
							vejce
						
					
	
			
	
	
	
	
	
	
	
Komentáře (8)