Listové těsto na trubičky
Listové těsto na trubičky je ideální pro přípravu lehkých, křupavých dezertů plněných šlehačkou, krémem či jinými lahodnými náplněmi. Díky vrstvené struktuře a máslové chuti jsou trubičky neodolatelnou pochoutkou.
Postup přípravy
Do mísy robotu prosejeme 25 g mouky. Na ni dáme na kostky nakrájený tuk. Zasypeme zbylou moukou. Vymícháme jemnou tukovou směs nejpomalejším mícháním hákem. Krok 2: V míse necháme asi 1 lžíci tukové směsi. To je tolik, co nám zbyde na stěnách a dnu mísy, po vybrání tukového těsta. To vybereme na moukou posypaný papír na pečení a urovnáme do čtverce 20x20 cm. Dáme do lednice chladit. Krok 3: Vodové těsto:
Prosejeme 200 g hladké mouky, 50 g hrubé mouky a sůl. Přidáme do mísy, kde se mísilo těsto tukové. Přilijeme vodu, žloutek a jednu lžičku octa. Necháme pomalu smísit. Těsto musí být hebké a pružné. Krok 4: Těsto vybereme na pomoučený vál, povrch nařežeme nožem do kříže, přikryjeme mísou a necháme 15 minut odpočívat. Krok 5: Těsto vyválíme do čtverce. Do středu šikmo vložíme tukové těsto z lednice a přehneme přes něj cípy těsta, až bude tukové těsto celé zabalené. Uložíme do sáčku a necháme chladit cca 15 minut. Krok 6: Odpočinuté těsto vyválíme na 40 x 40 cm a přeložíme na třetiny. Zabalené dáme chladit. Krok 7: Pak vyválíme podruhé na 40 x 40 a znovu složíme, na třetiny. Zabalené dáme chladit. Krok 8: Těsto vyválíme potřetí na 60 x 60 cm a složíme pravou stranu těsta na půl, levou stranu těsta na půl. Těsto zavřeme jako knihu a zabalené dáme chladit. Krok 9: Čtvrté válení: pravá strana na půl, levá strana na půl a ty složené půlky zavřeme jako knihu. Stejné, jako třetí válení. Krok 10: Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme je do igelitu a dáme chladit do druhého dne. Krok 11: Vychlazené těsto vyválíme na 3-4 mm, nařežeme z něj pruhy 3 cm široké a 15-20 cm dlouhé. Navineme na připravené kovové trubičky, uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Krok 12: Navinuté je pomašlujeme vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15-18 minut (každá trouba peče jinak - já peču 20 minut). Krok 13: Upečené trubičky jdou velice lehce sundat ještě horké, pomocí ručníku a utěrky. Krok 14: Bílkový sníh: Bílky, cukr, sůl a vanilínový cukr dáme do menší nádoby s hrubým dnem a za stálého promíchávaní spirálovou metlou je ohřejeme na 73 °C. Nešleháme! Pokud není teploměr, sledujeme jestli je rozpuštěný cukr. Teplota musí být taková, abychom v tom neudrželi prst. Krok 15: Po ohřátí směs cukru a bílků pomocí gumové stěrky přemístíme do mísy robotu a postupně od nejnižších (aby to nestříkalo) na nejvyšší otáčky začneme šlehat. Po 7 minutách šlehání přidáme vodu s rozpuštěnou kyselinou citronovou. Kyselinu citronovou lze nahradit 15 g citronové šťávy + 25 g vody, celkové množství šťáva a voda musí být 40 g. Krok 16: Šleháme asi 15 minut, až je sníh lesklý a tuhý. Dáme do cukrářského sáčku a špičkou s největším průměrem plníme trubičky z obou stran. Krok 17: Tento bílkový sníh je vhodný na různé bílkové pusinky, ozdoby a těsto na laskonky.
Zveřejněno 6. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Listové těsto na trubičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J676J
Moje poznámka
Listové těsto na trubičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J676J
Nejnovější recepty
Salát Emerald
Přidáno před 1 hodinou
Kakaové pusinky
Přidáno před 2 hodinami
Linecké cukroví s mandlemi
Přidáno před 2 hodinami
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 4 hodinami
Domácí arašídový nugát
Přidáno před 5 hodinami
Vánoční vaječný likér
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hamburská vepřová kýta
Misa12345 před 13 minutami
Nepečená kokosová roláda
HanaBerankova před 16 minutami
Vánoční linecká kolečka
PrinceznaXena před 19 minutami
Snadné rumové kuličky
PrinceznaXena před 22 minutami
Ovesné banánové sušenky
Panova před 1 hodinou
Bezlepkové linecké
Hankali před 1 hodinou
Květákový mozeček s bramborami z jedné pánve
monyss před 2 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
BronislavaP před 2 hodinami
Vánočka III
IvaBrabi před 3 hodinami
Tradiční kynutá vánočka
lenkadra před 3 hodinami
Suroviny:
tuk,
mouka hladká,
žloutek,
mouka hrubá,
mouka hladká,
voda,
sůl,
ocet,
vejce,
bílek,
sůl,
cukr krystal,
voda,
kyselina citronová,
cukr vanilinový
Komentáře (4)
A pudinkovým krémem máš na mysli máslový krém nastavený uvařeným pudinkem?
Nechtěla jsem tomu věřit, ani já! Všechny jiné byly na druhý den osušené a tvrdé. A to jsem vyzkoušela, snad všechny recepty na listové těsto. Vždy to seschlo, nebo změnilo chuť, nebo to bylo tvrdé. Jdu zítra péct se sněhem už mám od rána rozdělané těsto.