Listové těsto na trubičky
Listové těsto na trubičky je ideální pro přípravu lehkých, křupavých dezertů plněných šlehačkou, krémem či jinými lahodnými náplněmi. Díky vrstvené struktuře a máslové chuti jsou trubičky neodolatelnou pochoutkou.
Postup přípravy
Do mísy robotu prosejeme 25 g mouky. Na ni dáme na kostky nakrájený tuk. Zasypeme zbylou moukou. Vymícháme jemnou tukovou směs nejpomalejším mícháním hákem. Krok 2: V míse necháme asi 1 lžíci tukové směsi.To je tolik, co nám zbyde na stěnách a dnu mísy, po vybrání tukánku. Tukánek vybereme na moukou posypaný papír na pečení a urovnáme do čtverce 20x20 cm. Dáme do lednice chladit. Krok 3: Vodánek :
Prosejeme 200 g hladké, 50 g hrubé mouky a sůl. Přidáme do mísy kde se mísil tukánek. Přilijeme vodu, žloutek a jednu lžičku octa. Necháme pomalu smísit. Těsto musí být hebké a pružné. Krok 4: Těsto vybereme na pomoučený vál, povrch nařežeme nožem do kříže, přikryjeme mísou a necháme 15 minut odpočívat. Krok 5: Těsto vyválíme do čtverce. Do středu šikmo vložíme tukánek z lednice a přehneme přes něj cípy těsta, až bude tukánek celý zabalený. Uložíme do sáčku a necháme chladit cca 15 minut. Krok 6: Odpočinuté těsto vyválíme na 40x40 cm a přeložíme na třetiny. Zabalené dáme chladit. Krok 7: 2. válení vyválíme 40x40 a znovu složíme, na tři třetiny. Zabalené dáme chladit. Krok 8: 3. válení, vyválíme na 60x60 cm a složíme pravou stranu těsta na půl, levou stranu těsta na půl a zavřeme jako knihu. Zabalené dáme chladit. Krok 9: 4. válení, pravá strana na půl, levá strana na půl a ty složené půlky zavřeme jako knihu. Stejné, jako třetí válení. Krok 10: Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme do igelitu a dáme chladit do druhého dne. Krok 11: Vychlazené těsto vyválíme na 3-4 mm, nařežeme z něj pruhy 3 cm široké a 15-20 cm dlouhé. Navineme na připravené kovové trubičky, uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Krok 12: Navinuté je pomašlujeme vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15-18 minut (každá trouba peče jinak). Krok 13: Jdou velice lehce sundat, ještě horké, pomocí ručníku a utěrky.
Zveřejněno 6. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Listové těsto na trubičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J676J
Moje poznámka
Listové těsto na trubičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J676J
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 4 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 5 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 7 minutami
Špenátová polévka
brtna před 1 hodinou
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 2 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 2 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 3 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 3 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 3 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 5 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 5 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 6 hodinami
Suroviny:
tuk,
mouka hladká,
žloutek,
mouka hrubá,
mouka hladká,
voda,
sůl,
ocet,
vejce
Komentáře (4)
A pudinkovým krémem máš na mysli máslový krém nastavený uvařeným pudinkem?
Nechtěla jsem tomu věřit, ani já! Všechny jiné byly na druhý den osušené a tvrdé. A to jsem vyzkoušela, snad všechny recepty na listové těsto. Vždy to seschlo, nebo změnilo chuť, nebo to bylo tvrdé. Jdu zítra péct se sněhem už mám od rána rozdělané těsto.