Linecké těsto 3 2 1
Věřím, že každý si pod pojmem "linecké" představí vynikající křehké těsto vonící máslem. A přesně o tom tento recept je - udělán tak, aby se těsto "bez práce" připravovalo v domácí pekárně. Využít pak můžete na klasické linecké cukroví, či linecké řezy a koláče.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 25 344 kJ / 6 058 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 77,32 g | 
| Tuky | 349,49 g | 
| Vláknina | 18,00 g | 
| Cholesterol | 1,34 g | 
| Sodík | 33 mg | 
| Sůl | 0,05 g | 
| Sacharidy | 641,72 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Povolené máslo nakrájíme na kostičky a vložíme do formy domácí pekárny. Zasypeme cukrem a částí mouky, poté přidáme žloutek.
	Krok 2: Pokud máslo není změklé, nebo je dokonce jen chvíli vyndané z mrazáku, můžeme ho, nakrájené na kostky, dát ve formě do pekárny a na minutu zapnout program Pečení. Máslo krásně povolí.
	Krok 3: Zvolíme program Dort či jiný, určený na moučníky s kypřicím práškem do pečiva, protože tento program nepředehřívá. Některé pekárny mají program nazvaný Nudlové těsto - také je vhodný.
	Krok 4: Zpočátku se máslo moukou jen obalí, ale po určité době a přisypání zbytku mouky se začne v pekárně dělat "drobenka". Mícháním máslo perfektně změkne a zpracuje se i s moukou a cukrem do lineckého těsta.
	Krok 5: Ke konci je třeba stěrkou těsto trochu stláčet dolů, ale opravdu jen chvilku.
	Krok 6: Tímto způsobem můžeme připravit i těsto na vanilkové rohlíčky a medvědí pracny.
Zveřejněno 6. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Linecké těsto 3 2 1
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WLKE
Moje poznámka
					
				
Linecké těsto 3 2 1
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WLKE
Nejnovější recepty
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 6 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 19 hodinami
	
			
	
Fleky se zelím
Přidáno před 22 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 2 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 4 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 4 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 5 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 5 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 6 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 15 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 17 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 18 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 18 hodinami
						Tématické fráze:
						
							linecke testo recepty, 
						
						
							linecké těsto, 
						
						
							linecké těsto recept, 
						
						
							domácí linecké těsto, 
						
						
							pravé linecké těsto, 
						
						
							linecke testo 3 2 1, 
						
						
							linecké, 
						
						
							linecké 3 2 1, 
						
						
							linecké těsto z domácí pekárny, 
						
						
							těsto na linecké cukroví, 
						
						
							linecké těsto v domácí pekárně, 
						
						
							linecké těsto z pekárny, 
						
						
							výroba lineckého těsta, 
						
						
							vánoční cukroví z domácí pekárny, 
						
						
							těsto na cukroví z domácí pekárny, 
						
						
							těsto na cukroví, 
						
						
							linecké těsto v pekárně, 
						
						
							linecké kolečka jak se to dělá, 
						
						
							recept na linecké těsto, 
						
						
							linecké těsto 1 2 3
						
					
						Suroviny:
						
							mouka hladká, 
						
						
							máslo, 
						
						
							cukr moučkový, 
						
						
							žloutek, 
						
						
							kůra citronová
						
					
	
			
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Komentáře (88)
Diky!
Linecký koláč?
Já ho dělávám bez PDP (ať už s mřížkou, či ze dvou plátů)
(křehké těsto dělám šup šup z vychlazených surovin
No a můžete použít i levnější těsto - přidat víc (asi 20 až 30%) mouky
Když je pak promažeš marmeládou a slepíš, jsou krásně měkké během pár dnů
Ale jak píšu - je to normální linecké těsto.
p.s.. Na linecké se právě musí co nejméně teplýma rukama, aby se nespařilo. Při ruční přípravě na vále proto napřed zpracovat nožem (odtud tzv. chladné zbraně).
Moje ruce tohle těsto uhníst nezvládnou, takže i tady je pro mě pekárna fantastickým pomocníkem - nemusím otravovat nikoho jiného
V pátek jsem zadělala
Chtěla bych se ale zeptat co to vlastně znamená to slovo díly mohl/a bys to napsat do komentářů.¨
Byla bych velice ráda kdyby mi to třeba zdělil někdo který tady také píše kometáře.
Děkuji mnohokrát
Běžně dělám Linecké 3,5:1,5:1 (např.Cikánské a jiné řezy) až po 3:2:1 (vykrajované) Loni jsem narazil na recept na kolečka 2:1:1 Nevěřil jsem mu!!! Vyzkoušel jsem, a je (na naši chuť) PRIMA
Pekárnu nemám, sekám nožem na desce a trvá mi to asi 4minuty.
Používám většinou HERU, někdy z hecu na kolečka máslo, ale stejně nikdo nic nepozná... :o)))
Pár měsíců jsem zde nebyl, těžko se tu orientuji, dříve se mi to tu jevilo přehlednější... :o(
Přeji všem, ať se Vám v tomto roce splní i ta nejtajnější přání (Vy sprosťáci :o))))))
Linecké těsto 3 2 1
Recept ještě nebyl hodnocen 4,9Kolik vazi jedna Hera? 250 gr >
Nevím, jak by se chovala při hnětení v pečce, rozpouští se rozhodně dřív, než máslo.
Ale jestli ti Bibi radí, že s ní má dobré zkušenosti, klidně jí věř
Nebojme se vynálezů dnešní doby, snad nikdo by už také nechtěl prát na valše - je to sice rychlejší, ale namáhavé
pre vsetkych: napisala som to verejne, pretoze sa mi nepaci, ze pod recepty chodia hodnotit ludia, ktori neskusaju recepty a ani ich nechcu skusat a zda sa mi, ze to robia len zo zavisti a nejde im o nic ine, len o to, aby si rypli. je to moj nazor a spravam sa podla toho. Myslim, ze pod recept by sa mali pisat HLAVNE otazky k receptu
myslim, ze k tejto teme nemam uz viac co povedat
Pečka mi stojí pořád na lince, odnikud ji nemusím sundávat.....
Těsta dělám jedno za druhým, takže myju jen jednou a po tom mastném těstě jde spíš jen o vypláchnutí vanilkové vůně, než o mytí.....
To, že máš linecké umícháno ručně za necelé 2 minuty, ti nevěřím...
A než něco takhle přísně posoudíš, měla bys popřemýšlet i o tom, že ne všichni si tahle hutná, těžká těsta můžeme růčo umíchat sami. Takže pomoc pečky vítám