Dědova vánočka
Taky si čas od času rádi dopřejete sladkou snídani v podobě vánočky s máslem nebo marmeládou? Pak určitě vyzkoušejte tento osvědčený rodinný recept. Ať připravíte z těsta jakékoli tvary, budou nadýchané jako peříčko a velmi vláčné.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 33 561 kJ / 8 021 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 185,21 g |
Tuky | 314,50 g |
Vláknina | 56,50 g |
Cholesterol | 1,78 g |
Sodík | 793 mg |
Sůl | 1,85 g |
Sacharidy | 1 084,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, žloutky. Uděláme kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí. Počkáme až droždí vzejde.
Krok 2: Kvásek nalijeme do mísy k mouce, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, rozinky a mandle.
Vše vypracujeme v těsto, do kterého podle potřeby přidáme mouku tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. Krok 3: Těsto necháme třikrát vykynout. Vždy když těsto nakyne, prohněteme ho vařečkou a necháme znovu kynout. Krok 4: Z potřetí vykynutého těsta upleteme vánočku. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba hodinu.
Vše vypracujeme v těsto, do kterého podle potřeby přidáme mouku tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. Krok 3: Těsto necháme třikrát vykynout. Vždy když těsto nakyne, prohněteme ho vařečkou a necháme znovu kynout. Krok 4: Z potřetí vykynutého těsta upleteme vánočku. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba hodinu.
Zveřejněno 17. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dědova vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OPmN
Moje poznámka
Dědova vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OPmN
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 5 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 8 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 11 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 16 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 17 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sněhový rybízový koláč
upavla před 5 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 6 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 9 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 9 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 10 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 10 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 11 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 13 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 14 hodinami
Tématické fráze:
vanocka,
vanocka recept,
recept vanočka,
plněná vánočka,
na kolik stupnu pect vanocku,
mala vanocka recept,
recept na vánočku,
slana vanocka,
vánočka podle stupky,
na kolik péct vanočku,
plněná vánočka recept,
na kolik stupnu se pece vanocka,
vanočka stupka,
vánočka s čokoládou,
top recepty vánočka,
vanocka plnena,
pletení vánočky 4+3+2,
stupka vánočka,
vánočka na slano,
vánočka z 1 kg mouky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr,
žloutek,
cukr vanilkový,
sůl,
droždí,
mléko,
citron,
rozinky,
mandle,
vejce,
mandle
Komentáře (56)
No, podobnou peču z 600g polohrubé mouky a i tak je to macek přes celý plech
Rozpékám v rozpálené peci při 225°C a jen co začne chytat barvu stáhnu na 160°C a dopékám asi 30´na špejli, dle potřeby i pod alobalem. Podle polohy v troubě, způsobu ohřevu má tendenci se od plechu připalovat.
Mou doménou je pekařina. Takže za vánočku po předcích dávám plusový bodík a přidávám si do oblíbených.
http://miric.unas.cz
Ale mám dvě otázky. Máš vyzkoušené, jestli je lepší jen ta žloutky, nebo celá vejce? A co to znamená 3xpřekynout?
+13
Rebi to vše je z vánočkového těsta - preslíky, rohlíčky, malé vánočky a bochníčky plněné čokoládou