Česká maková vánočka
Mezi tradiční symboly Vánoc patří vánočka, bez které to nejsou ty pravé svátky klidu a míru. Upečte trošku netradiční vánočku plnou makové nádivky s ořechy, potřené citronovou polevou.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 450 kJ / 3 215 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 86,35 g |
| Tuky | 133,49 g |
| Vláknina | 34,15 g |
| Cholesterol | 435 mg |
| Sodík | 271 mg |
| Sůl | 0,59 g |
| Sacharidy | 389,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Včas vyndáme máslo z lednice aby změklo.
Krok 2: Hladkou mouku prosejeme. Přidáme vlažné mléko, změklé máslo, cukr, vejce, citronovou kůru, sůl a droždí. Vypracujeme polotuhé vláčné těsto, které necháme v teple vykynout.
Krok 3: Během kynutí připravíme makovou nádivku. V mléce svaříme cukr, med, rozinky, ořech a mák. Po odstavení vmícháme piškoty a po vychladnutí naředíme rumem.
Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 5: Těsto rozválíme na plát o velikosti 30x40 cm a rozřízneme podélně na tři pruhy. Na každý pruh nastříkáme (navrstvíme) nádivku.
Krok 6: Jeden okraj každého pruhu potřeme rozšlehaným vejcem, aby se těsto lépe spojilo, a utvoříme z pruhů válečky. Položíme je spojem dolů a upleteme z nich hustý cop, který potřeme máslem, přeneseme na plech a necháme ještě chvíli vykynout.
Krok 7: Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut. Vychladlou vánočku lehce potřeme zavařeninovým rozvarem a po zaschnutí ještě citronovou polevou.
Zveřejněno 6. 1. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Česká maková vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vr3m
Moje poznámka
Česká maková vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vr3m
Nejnovější recepty
Sekaný řízek se sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Ovesné sušenky s jablkem a ořechy
Přidáno před 8 hodinami
Rýžový nákyp
Přidáno před 9 hodinami
Sýrový špíz 4 druhy sýrů
Přidáno před 10 hodinami
Pečená křídla a šťouchačky se slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Bramborové knedlíky plněné uzeným s kysaným zelím podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvanáctihodinová kachna
Jitka007 před 1 hodinou
Kuřecí přírodní plátek na kmínu
wimra před 5 hodinami
Hrníčkové mini bábovky
Topmnam před 6 hodinami
Křehký jablkový koláč
stanavokr před 7 hodinami
Vajíčkový salát
Coffee.j před 7 hodinami
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
alex.vacice před 7 hodinami
Pangasius v zelenině
Jan Nemec před 7 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
[email protected] před 8 hodinami
Křupavé a chutné houstičky podle babičky
Ivanaklimova před 9 hodinami
Mrkvovo-dýňový krém
Eva z HK před 9 hodinami
Tématické fráze:
vánočka recept,
vánočka s ořechovou náplní,
vanocka s mákem,
vláčná vánočka recept,
recept vánočka,
recept na vánočku,
vanocka s orechovou naplni,
foodpark,
recept na ořechovou vanočku,
vánočka s makovou náplní ve ve formě,
maková nápň do vánočky,
domaci makova vanocka,
vanočka ze česti,
recet na vanocku s makem,
ořechová nádivka do vánočky,
vánočka s pudinkem,
jak se péče vánočka,
nejlepší recept na makovou vanocku,
maková vánočka kynutá v formě,
recepty.cz
Suroviny:
mouka hladká,
mléko,
droždí čerstvé,
cukr,
máslo,
vejce,
sůl,
kůra citronová,
mléko,
med,
cukr,
mák mletý,
piškoty,
mandle strouhané,
rum,
rozinky,
skořice,
vejce,
marmeláda meruňková,
poleva citronová
Komentáře (9)
Marri:
Můžete, ale bude to skoro tak, jak píše madlina:
Ivusinkaaa:
Pekl jsem i tříbarevnou vánočku s nádivkou makovou, ořechovou a pudinkovou; byla pěkná od pohledu a dokonce i chutná
Samozřejmě můžeš dát méně masla než uvedených 6 dkg, ale pak je škoda to péci.