Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hamburger

Připravte si domácí vegetariánský hamburger. Základem jsou karbanátky ze sójového granulátu, který uvaříme ve vývaru, dochutíme kořením a usmažíme dozlatova. V housce je pak doplníme zeleninou a omáčkou z kečupu, cibule a kyselých okurek.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lucasinka Lucasinka

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby chlazení

65 min (40 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby chlazení)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 869 kJ /
1 642 kcal
Bílkoviny140,43 g
Tuky21,33 g
Vláknina98,54 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 284 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy195,11 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme karbanátky. Sójový granulát vložíme do vroucího zeleninového vývaru a vaříme přibližně 8–10 minut (nebo dle pokynů na obalu). Poté ho scedíme, důkladně vymačkáme přebytečnou tekutinu a necháme vychladnout. Krok 2: Cibuli i česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Rajčata i salátovou okurku omyjeme a nakrájíme na plátky. Krok 3: Do vychladlého sójového granulátu vmícháme vejce, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Směs ochutíme solí, sladkou paprikou, kmínem a vydatnou dávkou majoránky. Poté postupně přisypáváme strouhanku a mouku, dokud nevznikne pevná hmota, ze které lze snadno tvarovat větší karbanátky. Krok 4: Karbanátky smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova, přibližně 3–4 minuty na každé straně podle jejich tloušťky. Po usmažení je necháme krátce okapat na papírové utěrce, aby se odstranil přebytečný olej. Uchováváme je teplé, ideálně v troubě. Krok 5: Na omáčku oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Okurky nasekáme na malé kostičky. Vše smícháme s kečupem. Množství i poměr záleží na chuti. Krok 6: Hamburgerové housky rozkrojíme napůl. Spodní část potřeme omáčkou, poklademe listy ledového salátu a několika kolečky salátové okurky. Na zeleninový základ vložíme usmažený karbanátek. Krok 7: Karbanátek posypeme strouhaným sýrem (nebo položíme plátek sýra), přidáme kolečka rajčat. Vrchní část housky potřeme pikantní hořčicí a přiklopíme jí hamburger. Krok 8: Hotové hamburgery můžeme krátce zapéct v troubě nebo grilu, aby se sýr roztekl a housky byly křupavé. Ihned podáváme.

TIP: Co vše patří do hamburgerů?

Zveřejněno 14. 3. 2010

Poznámka autorky Lucasinka

Do karbanátků můžeme přidat i chilli. Zeleninu je možné obměňovat dle libosti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Hamburger

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vQLg

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Hamburger

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vQLg

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Ahoj. Parádní recept. Ukňohnil jsem jen s malou obměnou. Myslím, že je lepší omáčka z majonézy, dijonské hořčice a medu.

receptik jsem aktualizovala a pridala fotecky :-8

Tématické fráze:
hamburger, hamburger recept, recept na hamburger, omáčka na hamburger, recept hamburger, omáčka do hamburgeru, omáčka na hamburgery, hamburgr, hamburgery, sojový hamburger, hamburger omáčka, omáčka do hamburgru, hamburgery recept, hamburger recepty, omacky na hamburger, hamburgr recept, omáčka k hamburgru, recepty na hamburgery, omáčky na hamburgery, omacka na hamburgry

Suroviny:
granulát sojový, vývar zeleninový, vejce, cibule červená, česnek, mouka hladká, strouhanka, majoránka, paprika sušená sladká, kmín mletý, sůl, olej, kečup sladký, cibule červená, okurky sterilované, houska hamburgerová, salát ledový, rajče, okurka salátová, sýr strouhaný, hořčice

Přidat fotografie receptu