Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 27 738 kJ / 6 630 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 66,26 g |
Tuky | 338,47 g |
Vláknina | 28,65 g |
Cholesterol | 1,29 g |
Sodík | 470 mg |
Sůl | 0,88 g |
Sacharidy | 815,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Měkké máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do pěny zašlehejte rozklepnutá vejce (jestliže se základ srazí, není to na závadu). Zvlášť promíchejte v misce metličkou mouku s nasekanými „lískáči“, kakaem, oběma druhy kypřicího prášku a kořením.
Krok 2: V další misce umíchejte dohladka med s ohřátým mlékem a tekutinu zapravte stěrkou střídavě se sypkou směsí do vyšlehaného krémového základu. Propracované těsto nalijte do polokulovité kovové misky o průměru cca 20 cm, kterou jste v předstihu vytřeli máslem a vysypali pečlivě hrubou moukou a vložte vše do trouby vyhřáté na 180°C.
Krok 3: Asi po 30 minutách pečení snižte teplotu na 160°C a korpus při ní dopečte (cca 20 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový nechte v misce po vyjmutí z trouby 5 minut vydýchat, vyklopte ho pak na mřížku a zcela zchladlý uložte do druhého dne v chladu (perník se díky tomu rozleží a nebude drolivý).
Krok 4: Korpus následně 2-3x prokrojte nožem s vroubkovaným ostřím a připravte krém, tak že máslo vyšlehejte důkladně s medem a zapravte do pěny prosáté kakao. Většinou krému potřete všechny pláty, polokulovitý korpus opětovně složte a celý potřete zbylým krémem. Takto upravený nechte v chladu ztuhnout.
Krok 5: Modelovací hmotu mezitím obarvěte na zeleno, důkladně ji propracujte a vyválejte s ní větší kruhový plát, kterým ztuhlý korpus potáhnete. Přebytek potahu po obvodu odkrojte s přesahem cca 1 cm, který založíte pod korpus.
Krok 6: Povrch uhlaďte a dortík hned rozdělte ostrým dlouhým nožem na 6 stejně velkých výsečí. Na povrch každého dílu přilepte pomocí alkoholu cik cak shora dolů tence vyválený proužek fondánové hmoty (navodí iluzi řetězu), který doplníte ozdobami (lentilky, hvězdičky, vločky, barevné perličky apod.).
Zveřejněno 1. 12. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Stromečkový perníkový dortík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zyzq
Moje poznámka
Stromečkový perníkový dortík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zyzq
Nejnovější recepty
Slaná roláda s mletým a cuketou
Přidáno před 1 hodinou
Borůvkové palačinky s kémem
Přidáno před 2 hodinami
Cuketová marmeláda
Přidáno před 15 hodinami
Selská polévka s kroupami
Přidáno před 18 hodinami
Švestkový koláč s marcipánem
Přidáno před 23 hodinami
Mřížkový povidlový koláč
Přidáno 25. 8. 2025 20:30:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Marmeláda z cukety
janatka před 35 minutami
Kuřecí plátky v kořeněné omáčce
Koubicka před 11 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
k.trojancova před 12 hodinami
Rychlá ořechová bábovka
MamaHana před 13 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce s hráškem
MamaHana před 13 hodinami
Chutné vafle
Kubabuba14 před 14 hodinami
Sterilovaná rajčata na všechno
olivka před 14 hodinami
Hrníčková cuketová buchta
DitaB před 15 hodinami
Světlý korpus
Myroslava před 15 hodinami
Vepřová panenka s gnocchi a špenátem
RaeRea před 17 hodinami
Tématické fráze:
perníkovy dortíčky,
modelovací čokoláda s medem recepty,
pernikovy korpus,
tncz nova,
nejrecepty video,
stromeckove cukroví recepty,
perníkový kmeny,
zdobeny pernikovy dorty,
dorty recepty pernikovy,
zdobený perníkový potah,
perníkový dort,
nejrecepty vanocni cukrovy,
fondanovy perník,
cukrový potěr na perník,
minilentilky,
co se zbylými perníčky,
nejrecepty.cz vánoční cukroví,
perníkový korpus recept,
modelovací hmota nejrecepty,
top recepty
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
vejce,
mouka hladká,
ořechy lískové,
kakao,
kypřící prášek do pečiva,
prášek do perníku,
koření do perníku,
med tekutý,
mléko,
máslo,
med tekutý,
kakao,
hmota modelovací,
potravinářské barvivo gelové,
čokoládové minilentilky,
zdobení,
alkohol
Komentáře (3)