Hruškový dortík z jihu Evropy

frejka55 Kuchař: frejka55

Dorty 1 názor

Suroviny

5 vajec
5 lžic krupicového cukru
5 lžic teplé vody
10 lžic hladké mouky
100 g jemně strouhaných vlašských ořechů
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
Krém:
1 l mléka
3 sáčky karamelového pudinku
100 g krupicového cukru
100 g másla
4 až 5 hrušek dle velikosti
3 lžíce krupicového cukru
1 lžička mleté skořice
3 lžíce citrónové šťávy
200 ml vody
Na dohotovení:
hrušky
citrónová šťáva
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Obložit dort velkými plátky hrušek i s jádřinci a stopkami, to tady možná ještě nebylo A aby toho nebylo málo, zajímavým způsobem se toto ovoce projeví také na jednotlivých řezech. Jak praví originální receptura z jihu Evropy, jednotlivé kousky musí ve dvou vrstvách pudinkové náplně zářit jako drahokamy.

  2. Hrušky, jak známo, na řezu poměrně rychle oxidují a jejich dužnina mění zbarvení ze sněhobílé do ne příliš vábného hnědo-rezivého tónu. Zabránit tomu lze snadno: stačí oloupané a na kousky rozdělené plody zakapat citrónovou šťávou, která tento proces zastaví.

  3. Citrónovky tedy budete při přípravě tohoto dortu potřebovat poněkud více, ale nebojte, na chuti se to projeví jen a jen pozitivně. A až nevídaný kousek uvolníte z ráfku, potřete velké hruškové plátky na jeho boku vhodným želém, který oxidační proces rovněž zastaví a dodá ovoci atraktivní lesk.

  4. Stačí svařit dle návodu na sáčku trochu čirého extra želé na dorty, případně použijte netuhnoucí kupovaný přípravek, například Cristaline. A možný je rovněž potěr medem, případně glukózovým sirupem.

  5. Šlehačem vypracujte oddělené žloutky s cukrem a zašlehejte do husté pěny teplou vodu. Zvlášť promíchejte mouku se strouhanými ořechy i práškem do pečiva a sypkou směs vmíchejte stěrkou střídavě se sněhem vyšlehaným z bílků do žloutkového základu.

  6. Zvolna propracované těsto nalijte do kruhové formy o průměru cca 20 cm s kolečkem papíru na pečení na dně a korpus v troubě vyhřáté na 170°C upečte (cca 40 minut). Po krátkém vydýchání ho vyklopte a zchladlý 1x prokrojte.

  7. Omyté hrušky oloupejte a zbavené jádřinců rozdělte na kostky velké 1 až 2 cm. V rendlíku na plotně svařte vodu s cukrem a skořicí, přidejte nakrájené hrušky a krátce je povařte. Scezené pokapejte citrónovou šťávou.

  8. Zvlášť promíchejte v kastrolu pudinkový prášek s cukrem, přilijte mléko a vše za stálého míchání svařte. Do provařeného pudinku (cca 5 minut) vmíchejte máslo a okapané hrušky.

  9. Do ráfku či formy o trochu většího než upečený korpus přiložte na vnitřní bok distanční fólii (silnější pruh), doprostřed usaďte jeden z plátů prokrojeného korpusu a bok kolem obložte hruškami rozdělenými na silné plátky (cca 1 cm), jež jste po obou stranách potřeli citrónovou šťávou.

  10. Plát pokropte částí sirupu ze scezených hrušek a rozetřete na něj polovinu pudinku s ovocnými kousky. Přiklopte druhý plát, opět ho pokapejte sirupem a nahoru rozetřete zbylý pudink. Vše nechte v chladu ztuhnout (cca 2 až 3 hodiny). Povrch dortíku ozdobte libovolně upravenými hruškami pokapanými „citrónovkou“.

  11. NÁŠ TIP: Základ vařené náplně s kousky hrušek tvoří karamelový pudink, ale použít lze i obyčejný vanilkový nebo mandlový. Hlavně pak nezapomeňte pudink před přidáním ovoce řádně provařit (alespoň 5 až 8 minut); ochutnáte-li ho, nesmí v něm být „cítit“ škrob!

Poznámka

Podrobný fotopostup krok za krokem najdete ZDE:http://www.hobbymanie.tv/clanek/hruskovy-dortik-z-...

Nejnovější recepty z naší dílny najdete ZDE:

https://www.facebook.com/nejrecepty

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Hruškový dortík z jihu Evropy

  • zuzun zuzun

    Wow, je super! Nadhernej prurez... mnamka! Citron s ovocem, orechovym korpusem a kremem je skvela kombinace.Bodik:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: nejrecepty.com nejrecepty.cz řezy nejrecepty distancni folie na dorty tncz nova žloutkové řezy varene hrusky s pudinkem hruskovo pudinkový dort nejrecepty.cz- řezy nejrecepty korpus dorty s netuhnouci polevou nejrecepty.sk nejrecepty.cz řezy z jednoho vejce nejrecepty cukroví.cz domácí lesk na dortech lze použít pudink za studena jako nápln cristaline čirý pudink vařený s ovocnou šťávou

Zapomněl/a jsem heslo