

Plitvický štrúdl
Suroviny
- TĚSTO:
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- 150 g zakysané smetany (bílý jogurt)
- 1 vejce
- 100 ml oleje
- 200 ml mléka
- MAKOVÁ NÁPLŇ:
- 300 g máku (mletého)
- 150 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 50 g rozinek (namočených v rumu)
- TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
- 250 g tvarohu (měkkého)
- 1 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 g sušených brusinek (namočených v rumu)
- 2 lžíce krupice
- NA DOHOTOVENÍ:
- olej (na potření)
- voda (na potření)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy receptu
Nejprve připravte náplně: mletý mák zalijte mlékem a vařte do zhoustnutí. Po odstavení vmíchejte oba druhy cukru a rozinky. Zvlášť vymíchejte tvaroh s vejcem a cukrem. Dále přijdete nabobtnalé brusinky a krupicí náplň zahustěte.
Mouku promíchejte s droždím, práškem do pečiva, cukrem a solí, přidejte „zakysku“, vejce, olej a vlažným mlékem dle potřeby zadělejte vláčné těsto. Pod utěrkou či folií je nechte vykynout a vypracujte z něj na pomoučněném válu obdélníkový plát, který pomyslně rozdělíte na 4 pruhy (viz postup).
Do středních dvou naložte pomocí sáčku makovou nádivku (vynechte mezi pruhy rozestup) a vše překlopte jedním volným bokem. Hranou dlaně zvýrazněte uprostřed prohlubeň (žlábek), vyplňte ji tvarohovou náplní a vše překryjte z druhé strany zbylým volným těstem.
Okraj plátu založte pod nohavici, celou přeložte na plech s papírem a povrch potřete olejem a pak vodou. Po dokynutí závin upečte při 180°C dorůžova (cca 20 až 30 minut). Zchladlý poprašte moučkovým cukrem.
NÁŠ TIP: Věděli jste, že těsto s přídavkem zakysané smetany či bílého jogurtu lépe a také rychleji kyne? V tomto případě se vylehčuje sušeným droždím a trochou kypřicího prášku do pečiva navrch, takže na konci vašeho snažení bude úžasně nadýchaná buchta.
Poznámka od kuchařky
Podrobný fotonávod na přípravu plitvického štrúdlu najdete ZDE:
www.hobbymanie.tv/clanek/plitvicky-strudl-mozna-ho...
Další recepty nejen na štrúdly a záviny z naší "dílny" najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/rubrika/mlsarna
K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Plitvický štrúdl
-
Je super, měkký, vláčný... akorát mi trošku hodně nakynul, ale moje chyba.. :)
-
Jedním slovem - výborný. S těstem se dobře pracovalo a vůbec se mi nezdálo pracný.
-
Pracny ale uzasne vypadajici zavin. Urcite je i vynikajici k odpolednimu caji.
-
Krásny
A tie cukrové kvetinky sú moc milé
-
Tak ten je bombastický, přiznám se,že mi tak složitý nevypadá, ale jeden si na něm vyhraje
. Určitě vyzkouším , posílám +8.
-
...na mě fakt moc instrukcí
), ale i přesto ukládám - třeba se do tho někdy pustím a zjistím, že to zase tak hrozné není
)
-
Je to fesak, teda! Ta dekorace cukrem na vrchu skvele sedi k ty vychytany naplni...
-
No na tom řezu je fakt úžasný!!
-
To vypadá moc hezky!!
+
-
Ten je parádní