Postup přípravy
Krok 1: Dýni přepůlíme, vydlabeme měkký semínkový střed a ostrým nožem do ní uděláme hluboké zářezy, které nesmíme dokrojit. Je dobré udělat například z prkénka pomyslnou "záchranou brzdu", která nás, respektive nůž, včas zastaví před dokrojením až do konce.
Krok 2: Do zářezů vložíme dle chuti lístečky bylinek, plátky česneku nebo třeba i mandlí. Vnitřek vydlabané dýně můžeme před plněním okořenit námi oblíbeným kořením nebo kořenící směsí, bylinkami a už takto lze prakticky vějířky z dýně upéct v předehřáté troubě doměkka, cca 20-25 minut, pokapané olejem nebo rozehřátým máslem a posypané solí. Ty pak podáváme s různými ochucenými dipy ze zakysané smetany, majonézy, jogurtu...
Krok 3: Pokud chceme dýni plněnou, uděláme nádivku buď z mletého masa, které ochutíme dle našich chutí, třeba klasicky karbanátkovou směsí (vejce, mletá, koření, cibule, česnek, sůl...) nebo holandskou z mletého masa a sýra nebo přidáme jen vejce, sůl a kari koření. Případně uděláme žemlovou nádivku ze starších rohlíků, které zakapeme mlékem, necháme nasát, přidáme vejce (postačí jedno), dle chuti koření nebo bylinky, nějakou tu kvalitní uzeninu pro chuť a vůni, pro oko třeba hrášek, mrkev, kukuřici a případně i rozdrobený nebo nastrouhaný sýr.
Krok 4: Mletou nebo žemlovou nádivkou naplníme vydlabané dýně, položíme je do tukem vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého pekáčku náplní dolů. Na náplň můžeme položit po naplnění pár plátků slaniny, jako pokličku. Dýně pokapeme olejem, posolíme, pekáček zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů zapéct, dle velikosti dýní na cca 45-60 minut. K dýním můžeme přihodit i pár dobře očištěných brambor, batáty...
Krok 5: Podáváme samostatně, nebo s pečeným bramborem, případně zeleninovými saláty...
Zveřejněno 24. 11. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňové harmoniky / vějířky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9MMP
Moje poznámka
Dýňové harmoniky / vějířky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9MMP
Nejnovější recepty
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 2 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno před 21 hodinami
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno před 23 hodinami
Makový litý koláč se švestkami
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí špíz s bylinkovou marinádou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 11 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 před 12 hodinami
Špagety s mletým masem
Macek13 před 12 hodinami
Cuketové placičky
kachlicka77 před 13 hodinami
Jablkový koláč z jogurtu (s perníkovou drobenkou)
Sony.P před 13 hodinami
Karamelový dezert
thekumsen před 14 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
jijana před 15 hodinami
Lasagne se špenátem
Sova1 před 15 hodinami
Uzený vývar s nudlemi a knedlíčky
barypb před 17 hodinami
Hrušková povidla na frgále
LeoBart před 17 hodinami
Tématické fráze:
dýňové recepty,
dynove rohliky
Suroviny:
dýně hokkaido,
maso mleté,
sůl,
pepř,
česnek,
bylinky,
vejce,
cibule,
slanina anglická,
olej,
rohlík
Komentáře (1)