Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě
Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě

Bramborové šišky z krupičky

Univerzální bramborové těsto z krupice využijeme na knedlíky, placky i plněné taštičky. Tentokrát z něj připravíme oblíbené šišky, které po uvaření podáváme nasladko s mákem, cukrem a rozpuštěným máslem nebo jako přílohu k masu.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby chladnutí brambor

55 min (25 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby chladnutí brambor)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 979 kJ /
1 190 kcal
Bílkoviny38,68 g
Tuky10,06 g
Vláknina17,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 3,33 g
Sůl8,21 g
Sacharidy227,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na malé kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Krok 2: Brambory scedíme a ještě horké je rozmačkáme. Krok 3: Přisypeme jemnou krupici a sůl a ihned promícháme. Necháme vychladnout. Krok 4: Přidáme rozšlehané vejce a vypracujeme hladké těsto. Krok 5: Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme válečky silné asi 1,5 cm. Krok 6: Nožem nakrájíme na stejně velké kousky a vytvarujeme šišky. Odkládáme je na tác lehce poprášený moukou. Krok 7: V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Šišky vložíme do vroucí vody. Jakmile vyplavou, vaříme je ještě přibližně 8 minut na mírném varu. Krok 8: Vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat. Krok 9: Šišky podáváme posypané mákem a cukrem s rozpuštěným máslem nebo jako přílohu k masu.

TIP: Recepty na bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem

Zveřejněno 19. 12. 2018

Poznámka autorky Jaromira18

Z tohoto těsta můžeme připravit i dva válečky o průměru asi 6 cm a uvařit je jako knedlíky. Vaříme je zvolna 5 minut, poté obrátíme a vaříme dalších 10 minut.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q4zD

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q4zD

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Jaromira18: Já vím že ne, jen se tady vedla o plněných diskuze. :-K

JosefZeravicky: Tak tady neporadím. :-) Takto plněné jsem ještě neměla. Tak ať se letos zadaří. :-):-K

Merylas (moderátorka) Tyto šišky nejsou plněné.

JosefZeravicky: to je jídlo u nás doma, jen šulánky, uvařené, polité máslem a pak mák asi nějak zpracovaný a cukřík a bylo to <3, ale to bylo před 70 lety :-K žádný strojek, máma udělala těsto,
pak to asi uvařila a potom to bylo na stole :-K Moji rodiče jsou z Bečvy Dolní - Horní ,,,,,,,, a proto používám recepty mámy, i když je to někdy složité , doba je jiná . :-D

Merylas (moderátorka):
DOBRÝ DEN, to co je na fotografii , to jsou pořádní mackové, stejně jak jsem to nedávno zkoušel, navíc náplň nepěkně vytékala a ,,obal praskal . No prostě nebylo to ono proti tomu, co jsem na Horní Bečvě jedl. Byli to prostě šulánky na jedno naplnění do pusy spolu s ,,nebíčkem ,, a i pohledem. Prostě, ty byly jeden jak druhý ( v prměru 1,5 mm a náplň kolem 0,7 mm ) a maková náplň tam krásně kreslila střed. Letos tam zase pojedu, tak se je pokusím uplatit nějakým tím ,,kolkem s úzkým hrdlem,, . ,,TOŠ TEDA TAK,,

JosefZeravicky: Strojek neznám, ale pokud by se jednalo jen o pár porcí, tak by šly udělat i ručně. Autorka tohoto receptu se na mě snad nebude zlobit, když přidám i odkaz na recept:

Jaromira18: Ja ich tiež robím ručne :-), ale predávajú sa ako polotovar, také ktoré maju v sebe v strede makovú alebo inú náplň. To sa určite ručne nerobí. Musí byť na to stroj, ale podľa mňa len pre veľkovýrobu.

Marie Svarcova: Děkuji moc.:-K:-K

JosefZeravicky: Moc děkuji, já nemám žádný strojek, krájím je ručně, Možná je to tím, jak šiju mám míru v oku. :-K:-K:-K

SilviaD: Já nemám žádný strojek, krájím je nožem podle oka. Moc děkuji.:-K:-K

JosefZeravicky: S takýmto strojčekom na šuľance som sa ešte nestretla. U nás tiež predávajú takéto šuľance ale je to vždy len mrazený polotovar.

DOBRÝ DEN, tyto ,,šulánky,, s mákem patří mezi moje oblíbené a děláme je podobně, jn brambory nekrájíme na drobno, neb se mi zdá, že nachytají víc vody . Ale byl jsem na Horní Bečvě , kde tyto byly duté a uvnitř plněné makovou náplní, a na povrchu posypané stejně jak tady. Prý na to mají nějaký strojek, neb byly jako jeden a velice dobré. Víte co je to za strojek?, napište. Děkuju.

:-):yes::yes: dříve jsem je dělávala často pro manžela a jeho maminku, já moc sladká jídla nemusím. Ale také jsem je mastila sádlem podle mé mamky i babičky, ta říkávala, že k máku patří sádlo tak asi ze zvyku. Teď už jen vzpomínám. :-K máš je moc pěkné a recept se mi líbí.

Gregusa: Moc děkuji máte je moc hezké a určitě moc dobré. Já se přiznám, že pro sebe je máslem neomastím ani nepocukruji, mám tam jen mák. Když bych si je pro sebe omastila, tak také jedině sádlem.:-K:-K:-K

Moc dobrý recept, ale já když jsou sypané mákem, je mám raději maštěné sádlem. :-K Dávám bodík a foto.<3

Petra Dvor.: Moc děkuji, máte je nádherné, :-K:-K:-K máme je moc rádi.:-K:-K:-K

Dobrý den, přidávám foto. je to rychlý, dobrý oběd.:-)

Prevelice dobry napad,diky za nej. Uz jsem to nemel snad 20 let. Ne ze bych chtel ''lepsi'',proste mi to uplne vypadlo z makovice. Nicmne, bramborove testo delam z instant bramborove kase ci tu kasi koupim v super markeu hotovou. Jen pridam krupici, mouku a vejce, jsem dosti liny a proc delat neco, co jni uz udelali za vas. Ale smakovat to bude urcite.

Paul Sulc: Nemusí být často, ale já je mám ráda,děkuju.

Mnaam toto som uz nejedla asi 5 rokov,:yes::yes::yes::-K:-K:-K

popoluska340: Moc děkuji,vařila nám je maminka, když jsme byli malí.

Tématické fráze:
bramborove sisky s makem, šišky s mákem recept, bramborové šišky s mákem recept, recept na bramborové šišky s mákem, bramborové šišky, šišky s mákem, bramborové špalíčky s makem, bramborové šišky s mákem a krupickou, bramborove sisky recept, spalicky s mákem, bramborove sisky z mákem, bramborove sisky s krupice, recept bramborové šišky s mákem, šišky s mákem top recepty, měkké šišky s mákem, bramborovy sisky s mákem, top sisky s makem, recepty bramborové šišky s makem, sisky s makem s krupice, šišky s mákem nej recept

Suroviny:
brambory, krupice, vejce, sůl, mouka hladká, mák mletý, cukr moučkový, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]