Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 894 kJ / 3 799 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,79 g |
Tuky | 20,69 g |
Vláknina | 37,12 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12,84 g |
Sůl | 32,01 g |
Sacharidy | 759,82 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kvásek: vše dáme do mírně nahřátého porcelánového hrnečku, zamícháme a necháme 10 až 15 minut zkvasit.
Krok 2: Do mísy rozstrouháme 3 studené, oloupané vařené brambory. Potom přidáme hladkou mouku (dát jen 900 g, zbytek nechat na podsypání nebo dát celý 1 kg, ale dát o malinko více vody), sůl, utlučený kmín, fenykl, přilijeme vzešlý kvásek a necelý půllitr vlažné vody. Vše spojíme a těsto na vále dobře propracujeme. Možná, že se vám bude zdát těsto příliš tuhé, ale nemějte obavy, po vykynutí je pružné.
Krok 3: Na připravený plech dáme 1,5 cm vysokou vrstvu mouky ve tvaru dvou šišek. Vypracované chlebové těsto zvlhčenou rukou ztvarujeme na dvě šišky, které položíme na silnou vrstvu mouky na plech a necháme tři čtvrtě hodiny kynout v teplé místnosti. Po vykynutí smeteme z plechu mouku mimo chléb a pomocí štětky nebo plátýnka zvlhčíme mírně osolenou vodou povrch šišek a dáme péci na 15 minut do maximálně rozpálené trouby (250 st. C) v její horní části, nikoliv spodní. Potom chléb opět potřeme osolenou vodou, zmírníme teplotu (200-220 st. C) a pečeme dalších 30 minut. Opět chléb potřeme vodou a dáme jen na 5 až 10 minut dopéci.
Krok 4: Nakonec chléb z trouby vyndáme, ještě potřeme vodou a necháme zvolna chladnout (například tak, že plech podložíme dvěma vařečkami, aby pod něj mohl proudit vzduch). Chléb pečeme celkem 45 až 50 minut. Má výbornou chuť a vydrží dlouho vláčný.
Zveřejněno 2. 5. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborný domácí chléb podle časopisu Vlasta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/38GA
Moje poznámka
Výborný domácí chléb podle časopisu Vlasta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/38GA
Nejnovější recepty
Vrabec moravskočeský
Přidáno před 5 hodinami
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno před 13 hodinami
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Vepřové plátky pečeně v pikantní směsi
Přidáno 13. 7. 2025 14:23:11
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno 12. 7. 2025 18:41:50
Makový dortík
Přidáno 12. 7. 2025 18:37:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňkový koláč výborný
Ennia před 2 hodinami
Hovězí na divoko pro pamětníky
wolfboss před 4 hodinami
Rajčatovo-okurkový salát s mátou
Dasaja před 6 hodinami
Květák pečený v sýrové strouhance
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 6 hodinami
Brokolicový nákyp
Helen.salemiynah před 7 hodinami
Jablíčková rychlovka
Fitulka před 7 hodinami
Fazolová polévka s uzeným masem
Kajkajak před 7 hodinami
Perník z cukety
Pechova.veronika84 před 9 hodinami
Linecká kolečka III.
Panova před 9 hodinami
Plněné papričky podle mé babičky
Lennulinka před 9 hodinami
Tématické fráze:
recept na výborný domácí chleba,
výborný domácí chleba,
výborný domácí chleb,
jak upéct výborný domácí chleba,
jak upéct domácí na chleba,
jak upéct chleba recept,
jak upéct domácí chleba recept,
jak upéct domácí chleba,
recept na výborný domácí chléb,
výborný chleba z trouby,
chleba z pul kila mouky upeceny v troube,
výborný domácí chleba v troubě,
jak upéct domácí chléb,
vyborny recept na chleba,
jak upéct poloviční chléb v domácí pekárně,
jak se dělá kořenový chleba z hladké mouky,
vyborny domaci chleb v troube,
domácí chléb z kila mouky,
chleba z půl kila,
domácí chléb z půl kila mouky
Suroviny:
mouka hladká výběrová,
brambory,
voda,
sůl,
fenykl,
kvásek,
droždí,
voda,
cukr,
mouka hladká
Komentáře (14)
MamlajdaD:
Pro mne nový byl způsob kynutí a pečení, chleba většinou sázím na rozpálený plech nebo kámen. Ale funguje to dobře i takto
Trochu ma zmiatlo to kysnutie na pomucenom plechu.
Vona cerstveho chleba je vona domova.