Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borůvkový sen

Kynuté knedlíky, plněné čerstvými borůvkami, patří neodmyslitelně k létu. Potřené rozpušteným máslem, posypané moučkovým cukrem, navodí doslova nebe v puse. Místo borůvek můžete použít jiné ovoce, které zrovna dozrává.

Hodnocení receptu je 4,8 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kroupovka Kroupovka

Snadný

Doba přípravy 28 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 8 min bez doby kynutí

28 min (20 min příprava + 8 min tepelná úprava, bez doby kynutí )

Suroviny pro 6 porcí

20-22 knedlíků (dle velikosti)

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 851 kJ /
2 593 kcal
Bílkoviny86,88 g
Tuky19,23 g
Vláknina21,36 g
Cholesterol 280 mg
Sodík 3,46 g
Sůl8,56 g
Sacharidy507,53 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Droždí utřeme s troškou cukru do tekuté konzistence. Zalijeme 150 ml vlažného mléka a necháme v teple vykynout. Krok 2: Vejce rozmícháme ve zbytku mléka. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce smíchané s mlékem a hotový kvásek. Ručně nebo hnětačem vypracujeme těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku, pokud je husté, přidáme malinko mléka. Krok 3: Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 50 minut vykynout. Krok 4: Po vykynutí polévkovou lžící odkrajujeme těsto na pomoučený vál, rukou těsto rozmáčkneme na silnější placičku, zabalíme borůvky s cukrem, a ukoulíme knedlíky. Spoje dobře umačkáme, aby nám náplň nevytekla. Knedlíky necháme ještě asi 10 minut na vále odpočinout a připravíme k vaření širší hrnec s mírně osolenou vodou. Krok 5: Knedlíky vhodíme do vařící vody a vaříme dokud nevyplavou ode dna (asi 8-10 minut). Přendáme do mísy, každý knedlík propíchneme vidličkou a knedlíky ihned omastíme máslem. Krok 6: Podáváme bohatě posypané borůvkami (čerstvé, zmrazené, kompotované) a moučkovým cukrem. Polijeme rozpuštěným máslem.

TIP: Nejčastější chyby při vaření ovocných knedlíků z kynutého těsta

Zveřejněno 19. 10. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Borůvkový sen

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p2DX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Borůvkový sen

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p2DX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Výborné knedlíky. Přesně takové jako dělala babička, konečně jsem našla ten správný recept.👍
Jen jsem je vařila v páře.

Naprosto úžasné knedlíky:yes:
Dělala jsem meruňkové.
Právě jsem sklidila ze stolu a dostala obrovskou pochvalu.
Mockrát děkuji za tento výborný recept :-K
Já jich mám 20 a ještě tak na šest mi zůstalo těsto;-)

Mám dotaz,6 porcí je asi kolik kusů a je možné dát i borůvky mražené?Mám obavy,že když je nechám ještě 10 min.odpočinout,že se to skrz těsto promáčí a bude s toho.......

Včera jsem dělal s borůvkami. Jen se po nich zaprášilo. Z várky vyšlo skutečně 22 knedlíků. Jsou úžasné. V sobotu mám zopakovat. Rodina si vyžádala repete. :yes::yes::yes:

Tak tyhle jsou naprosto úžasný, syn sladké knedlíky nemá rád, ale tyhle si i přidal. Jen bych přidala dobu vaření, mě totiž vyplavali téměř okamžitě :yes:

Dnes jsem poprve delala tyto knedliky, ale misto boruvek jsem je plnila jahodama.. Supper dobry recepic. Knedliky zmizely ze stolu hodne rychle . Vnoucata,ktera je jeste nikdy nejedla si nestacila pridavat. Dik za tak pekny recepis.

Knedlíky jsou opravdu výborné, dělala jsem na páře, bodík si zaslouží<3:yes:

mno tak jsem je dnes uvařila po víc jak 12-ti letech a musím říct,že jsou luxusní:yes: náplň byla se zmraženými jahodami,povařila jsem tak těch 7 minut a jsou boží..fakt dobrý recept:yes::-)

Dnes jsem dělala a jsou opravdu velice dobré, nadýchané<3 a hlavně těsto je jednoduché:yes::yes::yes:

evik: Zatím jsem to nezkoušela, ale proč by to nemělo jít ????

Lze pouzit i suche drozdi? Dekuju za radu

Knedlíky jsou opravdu výborné, ale co mohu doporučit vařit je v páře asi 10min. Vyzkoušela jsem vodu i páru a pára nemá chybu;-)Musela jsem udělat hned další várku:-p

Tak jsem dneska dělala a jsou opravdu výýýborné, povedly se na jedničku :yes:, jsem se olizovala až za ušima :-D, dcerka taky a věřím, že bude i manžel, až ochutná.

Renča: Přečti si první 2 věty postupu, tam uplatní ony 2 množství mléka.

Tématické fráze:
boruvkový sen, recepty z borůvek, borůvky recepty, kynuté borůvkové knedlíky-recept vařené v páře, borůvkové knedlíky blbouni, recepty s boruvkami, blbouni s borůvkami, recepty borůvky, borůvkový blbouni, borůvkový knedlík, boruvkove blbouny, boruvkový knedliky, borůvky recept, borůvkový blboun, kynuté borůvkové knedlíky-recept, recepty s borůvkama, recept s borůvkami, recept s borůvkama, borůvky recepty knedlíky, kynuté borůvkové knedlíky blbouni

Suroviny:
mouka hrubá, vejce, mléko, sůl, borůvky, droždí čerstvé, cukr moučkový, cukr moučkový, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu