Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vegetariánská svíčková

Pokud máme chuť na svíčkovou a z nějakého důvodu nemůžeme maso, pak stojí za to vyzkoušet tuto bezmasou variantu. Zeleninový základ i dochucení jsou totožné jako u klasické svíčkové. Místo masa pak servírujeme jeho rostlinnou variantu.

Hodnocení receptu je 4,6 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Chaycz

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 75 min

120 min (45 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 083 kJ /
976 kcal
Bílkoviny20,24 g
Tuky49,37 g
Vláknina34,10 g
Cholesterol 149 mg
Sodík 887 mg
Sůl2,20 g
Sacharidy96,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev, petržel, celer, pórek a cibuli očistíme a nakrájíme na větší kostky. Krok 2: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 3: Zeleninu opečeme v pánvi na 1-2 lžících másla dozlatova, asi 15 minut nebo dle potřeby. Ke konci posypeme 1 lžící třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Krok 4: Opečenou zeleninu přemístíme do hlubšího pekáčku, přidáme bobkový list a nové koření a podlijeme zhruba 1 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Jestliže nemáme vývar, bude stačit i voda, protože opečená zelenina pustí dostatek šťávy a chutě. Pekáč se zeleninou přikryjeme a dusíme doměkka v troubě cca 1 hodinu při 180 °C. Krok 5: Po hodině pečení z pekáče vyndáme nové koření, bobkový list a pórek. Šťávu po pečení zeleniny scedíme. Krok 6: V hrnci nachystáme jíšku, a to tak, že nejprve zpěníme máslo, poté ho posypeme moukou a mícháme, dokud jíška nezezlátne. Krok 7: Do jíšky za stálého míchání postupně přiléváme veškerou přecezenou šťávu z pekáče a provaříme 10 minut. Krok 8: Scezenou pečenou zeleninu buď propasírujeme přes sítko do omáčky a promícháme, nebo zeleninu vložíme přímo do omáčky a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka. (Při použití tyčového mixéru spotřebujeme veškerou zeleninu beze zbytku.) Krok 9: V malém rendlíku svaříme ocet, aby se zredukovala štiplavost a kyselost. Krok 10: Svíčkovou omáčku zjemníme smetanou, dochutíme svařeným octem, šťávou z citronu, cukrem, solí a pepřem. Omáčku necháme projít varem a můžeme servírovat. Krok 11: Podáváme s knedlíkem, rostlinným proteinem (tempeh, tofu, seitan), brusinkovým džemem, šlehačkou a plátkem citronu.

TIP: Jak jednoduše stáhnout slanost z omáčky?

Zveřejněno 31. 3. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vegetariánská svíčková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2KkM

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Vegetariánská svíčková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2KkM

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Vyborny recept. Bez chyby. Pri peceni zeleniny v troubě pridavam ke konci jeste uvarene sojove maso, ktere natahne chut zeleniny. Recept skvele doplnuji kralovske knedliky :)

Adel01: Každý nějak začínal, chce to čas a zkoušet. :-* Vaření je hlavně o vlastní praxi. Hustá omáčka se dá naředit další tekutinou, jen dochutit už musí každý sám podle sebe. Tady se těžko radí. Pokud se bojíte něco přidat, tak trošku omáčky odeberte do nějaké menší misky a zkuste dochutit tohle malé množství. Většinou se jedná o cukr a ocet. A pak, podle výsledku zkoušky, můžete dochutit ten zbytek. Raději vždy dát všeho méně a pak třeba přidávat, než opačně. Časem získáte odhad. A příště si už budete jistější. :-K

Tak jsem teď dodělala, mám ji hrozně hustou, takovou bez chuti a přijde mi i že nahořklou😥 asi se nikdy nenaučim vařit😮‍💨

Opravdu báječné!
<3<3<3

Tématické fráze:
vetetariánská svíčková, recept na vegetarianskou svickovou, svíčková omáčka pro vegetariány, vegetariánská svíčková omáčka recept

Suroviny:
mrkev, petržel, celer, pórek, cibule, koření nové koření, bobkový list, vývar zeleninový, mouka, máslo, ocet, šťáva citronová, smetana na vaření, cukr třtinový, sůl, pepř mletý, protein, džem brusinkový, šlehačka, citron

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]