Vánoční medová roláda (Dělená strava podle LK - Kytičky + ovoce, volný graf)
Suroviny pro 10
10
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 586 kJ / 3 247 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 53,67 g |
Tuky | 120,65 g |
Vláknina | 12,00 g |
Cholesterol | 426 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 0,07 g |
Sacharidy | 480,63 g |
Postup přípravy
Drcené lněné semínko zalijeme v hrníčku horkou vodou a necháme pracovat a chladnout. (Nebo zalijeme nedrcené a po nabobtnání rozmixujeme tyčovým mixérem. Já jsem si nadrtila celý sáček suchého semínka, uzavřela ve sklenici a mám připravené v lednici.) Krok 2: Žloutky, med, olej a fruktózu utřeme. Přidáme ostatní suroviny, včetně vychladnutého lněného semínka s vodou a na vále nebo v robotu vypracujeme jemné těsto. Konzistencí by mělo být podobné těstu na nudle. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočívat až 12 dnů. Většinou nechávám týden, v časovém presu i méně. Krok 3: Odpočinuté voňavé těsto rozdělíme na 2 díly. Z každého vyválíme plát silný 3-4 mm. Délku upravíme podle rozměrů plechu. Pomažeme náplní (viz poslední bod postupu), svineme, položíme na plech s pečícím papírem, povrch propícháme vidličkou, aby roláda nepraskla tak, jako se to stalo mně.
Povrch potřeme žloutkem s vodou. Opět ho důkladně zbavíme bílku a žloutkového vaku! Krok 4: Pečeme na 160°C 25-35 minut do zezlátnutí. Bez horkovzduchu. Vychladlé rolády zabalíme do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a necháme odpočívat a zrát v chladu až několik týdnů. Nechávám většinou týden až 14 dní. Krok 5: Náplň: Plát těsta potřeme povidly nebo marmeládou, posypeme jemně sekanými ořechy a pokrájeným sušeným ovocem, rozinkami. Záleží na naší chuti, fantazii a zásobách ve spíži.
Zveřejněno 8. 12. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční medová roláda (Dělená strava podle LK - Kytičky + ovoce, volný graf)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OAqY
Moje poznámka
Vánoční medová roláda (Dělená strava podle LK - Kytičky + ovoce, volný graf)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OAqY
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 10 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 10 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 11 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 11 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 11 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 12 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 13 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 15 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 16 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 16 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 17 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 17 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 17 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 18 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 18 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
fruktóza,
žloutek,
med,
olej řepkový,
koření do perníku,
sůl,
soda jedlá,
semínka lněná,
voda,
marmeláda,
ořechy,
mandle,
ovoce sušené
Komentáře (1)