Super velikonoční věnec
Velikonoční věnec je, vedle beránka a mazance, tradičním symbolem jarních svátků. Jemné, ale kořeněné kynuté těsto tvarujeme a splétáme do věnce. Ten před a po upečení potřeme na chuť a barvu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 200 kJ / 3 633 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 90,95 g |
| Tuky | 118,10 g |
| Vláknina | 16,98 g |
| Cholesterol | 961 mg |
| Sodík | 284 mg |
| Sůl | 0,64 g |
| Sacharidy | 543,09 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí, lžíce cukru moučky, lžíce hladké mouky a poloviny mléka (150 g) uděláme kvásek, který vložíme do trouby předehřáté na 40 stupňů. Doporučujeme ohřát vodu na 100 °C, nalít do kovové misky a vložit do trouby, aby v troubě byla pára.
Krok 2: Mezitím smícháme všechny ostatní sypké suroviny. Poté uděláme tekutý mix ze zbytku mléka, másla (nesmí být rozpuštěné) a žloutku, nebudeme nijak míchat.
Krok 3: Po vyběhnutí kvásku smícháme suchý mix, tekutý mix, a kvásek, budeme hníst 5 minut, dáme do trouby ve stejné teplotě, ve které byl kvásek vykynutý na 30 minut, po vykynutí znovu budeme hníst na 3 minuty a zase dáme kynout do trouby na 30 minut.
Krok 4: Těsto rozdělíme na 3 prameny a budeme zaplétat jako cop. Po dopletení stočíme do kruhu a upravíme, aby nebyl vidět spojený předěl.
Krok 5: Vezeme buď zapékací misku (obmazat tukem nebo nastříkat olejem) o průměru 8 cm nebo skleničku (tu obalit v alobalu). Stejně tak budeme potřebovat ráfek nebo dortovou formu o průměru 26 cm. Ráfek vymažeme tukem nebo nastříkáme olejem, zapékací misku dáme doprostřed a ráfek dáme kolem.
Krok 6: Těsto necháme kynout 15 minut v ráfku, se zapékací miskou uprostřed. Před pečením pomašlujeme.
Krok 7: Potěr před pečením uděláme tak, že smícháme všechny suroviny a budeme metličkou míchat dohladka.
Krok 8: Vložíme do trouby předehřáté na 175 ° C a péct budeme přibližně 1 hodinu. Po půlhodině dáme ráfek pryč a znovu potřeme potěrem před pečením.
Krok 9: Během pečení uděláme potěr po pečení tak, že smícháme mléko a cukr do té doby, až bude cukr rozpuštěný.
Krok 10: Po dopečení pomašluje a pocukrujeme.
Zveřejněno 3. 4. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Super velikonoční věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/52Lq
Moje poznámka
Super velikonoční věnec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/52Lq
Nejnovější recepty
Extra pistáciový Paris-Brest podle Heleny Fléglové
Přidáno před 6 hodinami
Bezlepkové rohlíčky
Přidáno před 9 hodinami
Krkovice na černém pivu se zeleninou a nivovou přikrývkou
Přidáno před 9 hodinami
Éclair Tiramisu podle Heleny Fléglové
Přidáno před 10 hodinami
Vánoční vídeňské dortíčky
Přidáno před 19 hodinami
Čokoládová kolečka s mandlemi
Přidáno 27. 11. 2025 16:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dýňový koláč
[email protected] před 47 minutami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
magdalenka před 1 hodinou
Domácí houskový knedlík
Maestra před 2 hodinami
Štrúdlíci ze zakysané smetany
lecho před 3 hodinami
Čokoládové slzičky
malaneta před 3 hodinami
Květákový mozeček s bramborami z jedné pánve
Filomenka před 4 hodinami
Valašské frgály
Radimjumbo před 5 hodinami
Nejlepší bublanina
Radimjumbo před 5 hodinami
Bramborák s masovou směsí
lenka.s.r před 5 hodinami
Suroviny:
droždí,
cukr moučkový,
mouka hladká,
mléko,
žloutek,
mouka hladká,
cukr hnědý,
cukr krupice,
sůl,
máslo,
anýz,
skořice,
vejce,
mléko,
cukr hnědý,
mléko,
cukr krupice
Komentáře (1)