Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 15 199 kJ / 3 633 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 136,94 g |
| Tuky | 143,03 g |
| Vláknina | 24,50 g |
| Cholesterol | 771 mg |
| Sodík | 498 mg |
| Sůl | 1,03 g |
| Sacharidy | 437,16 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mák vsypeme do rendlíku, přidáme cukr, mléko, skořici a svaříme. Necháme vychladnout a smícháme s tvarohem, ochutíme citrónovou šťávou a podle chuti dosladíme. Pokud je náplň příliš hustá přidáme smetanu nebo mléko.
Krok 2: Do misky rozdrobíme droždí, přidáme trošku cukru a rozmícháme na kašičku. Pak přidáme špetku mouky a trochu vlahého mléka. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.
Krok 3: Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a vlijeme kvásek. Přidáme ostatní suroviny a dobře propracujeme těsto. Další mouku již při propracování nepřidáváme, jen hotové těsto malinko poprášíme moukou na povrchu. Přikryjeme fólií a necháme v teple hodinu kynout.
Krok 4: Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dva stejné díly. Z každého vytvaruje na plech s pečicím papírem koláč o průměru asi 28 cm.
Krok 5: Okraje potřeme rozšlehaným bílkem a naneseme na koláče náplň. Uhladíme a posypeme drobenkou.
(Na jeden koláč jsem přidala mražený rybíz.) Krok 6: Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 20 minut podle typu trouby. Krok 7: Po vytažení z trouby, ještě horké potřeme okraje rozpuštěným máslem s rumem a pokapeme i celý koláč.
(Na jeden koláč jsem přidala mražený rybíz.) Krok 6: Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 20 minut podle typu trouby. Krok 7: Po vytažení z trouby, ještě horké potřeme okraje rozpuštěným máslem s rumem a pokapeme i celý koláč.
Zveřejněno 1. 4. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šimlové koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0RVVy
Moje poznámka
Šimlové koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0RVVy
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 14 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 14 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 14 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 14 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 16 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 17 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 17 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 18 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 18 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
droždí čerstvé,
mléko,
vejce,
žloutek,
máslo,
cukr moučkový,
kůra citronová,
bílek,
máslo,
rum,
mák mletý,
cukr,
cukr vanilkový,
skořice,
mléko,
tvaroh,
šťáva citronová,
mouka polohrubá,
cukr,
máslo
Komentáře (1)