Makrely pečené na soli

Suroviny

2-3 makrely
cca 800 g soli
snítka tymiánu
kolečka citronu
sušený libeček
trochu oleje
mletá paprika

Postup přípravy receptu

  1. Vykuchané makrely umyjeme a osušíme. Do každé ryby vetřeme trochu libečku, dáme snítku tymiánu a půl kolečka citronu.

  2. Trošku oleje smícháme s paprikou a ryby potřeme. Připravíme plech s pečícím papírem a rozprostřeme sůl.

  3. Na sůl položíme ryby zešikma hřbetem dolů. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 15-20 minut, podle velikosti ryb.

  4. Během pečení můžeme shora ryby potřít paprikovým olejem. Po upečení opatrně ryby ze soli vytáhneme a můžeme podávat.

Poznámka od kuchařky

Po upečení může mít ryba zespodu přilepenou solnou krustu. Tu lehce odloupneme. Ryby nejsou vůbec přesolené, možná je příště malinko dovnitř osolím. Ale jsou velice šťavnaté a dobré.

Komentáře k receptu Makrely pečené na soli

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Tonja: komentáre pod receptom majú byť o recepte. Sem tam to je aj "mimo mísu", ale je to ľudské. Aj pochválenie fotky a pod. Môžete založiť nové vlákno v diskusii, nie pod niektorým z receptov - ohľadom komentárov, ktoré sa vám nepáčia. Prečo tu pod pekným receptom? Pouvažujte, prosím.

    Odpovědět

  • mika59 mika59 (autorka receptu)

    Tonja: A mně zase příjde, promniňte, že ti co nic nepřidali, nebo neukázali jsou nejchytřejší. Nejen tady. Nezlobte se, ale vy kritikou nešetříte, není třeba pochvaly, ale zase, když se mi to nelíbí, nemusím vše komentovat a kritizovat. Jsme přece každý jiný a jsme na webu neprofesiolnálních kuchařů a každý, kdo chce, si může najít to své...omlouvám se..

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    Taky si trochu "přihřeju polívčičku". Velice často (až příliš často) se setkávám v komentářích s poznámkami typu "to vypadá dobře, tak posílám bodíka" nebo "nádherné foto, posílám bod" a podobně. Já neznám přesně pravidla, za kterých Topky vznikaly, ale myslím si, že bychom se měli k receptu (co se jeho hodnocení týče) vyjádřit až tehdy, kdy jsme podle něj jídlo uvařili.

    Odpovědět

  • mika59 mika59 (autorka receptu)

    Ivace64: :-K:-)

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    mika59: jj, v tom je rozdíl - ano, zkoušela jsem to, ale vrátila jsem se radši- k vyzkoušené klasice:-K:-*

    Odpovědět

  • casino casino

    hosta:
    Jj, BYL to hit:-)
    V době kdy byla sůl "za kačku" jsem zkusil i pečení v solné krustě...
    Obojí bylo na pohled efektní, ale obojí bylo pouhé plýtvání solí ;-(
    ***
    "...položíme ryby zešikma hřbetem dolů...":yes:
    No, to je patrně jediné co stojí za zapamatování si:-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59 (autorka receptu)

    Ivace64: No myslím si, že právě ta sůl je v tom rozdílná a důležitá...;-)

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    srettka: to máš pravdu:-K

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    mám tady tento podobný recept, bez té soli, s česnekem, ale jsou moc dobré)
    https://www.toprecepty.cz/recept/54035-pecene-makr...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Jana Dorazinová-Remková: Hmmmm ......

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Dajda: Já ale nepalcuji, nebo nehodnotím recept nikdy bez toho, abych si ho přečetla. Recepty které mi nic neříkají přecházím mlčením. Co se nelíbí mi, může se líbit jiným. Negativní hodnocení jen vyvolává další a další plamenné komentáře, které k ničemu nejsou. Já netvrdím, že jsem nikdy nic nekritizovala, ale snažím se, aby kritiky z mého "pera" bylo co nejméně. Kdysi jsme si tady povídali a smáli se i pod receptem a nikomu hlavně zbytečně neubližovali. Dnes si recept "někteří" přečteme a buď dáme bod, nebo palec nahoru a jdeme od toho dál. I to o něčem vypovídá..

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Jana Dorazinová-Remková: Tak s tím opravdu nesouhlasím. Je přece naprosto normální, že se někomu recept líbí a někomu zase ne. Protože někdo napíše negativní hodnocení nebo odporuje komentáři, s jehož obsahem nesouhlasí jako já s tímhle Vaším, nemusím být ještě blb:-! Jako byste právě Vy nikdy nic takového z pera nevypustila! Alespoň umí napsat souvislou větu a ne sem jenom mrskat palce!

    Ostatně copak Vám nedochází, že to Vaše palcování je průhledné jak voda z horského potůčku? Nejde přece o to, jak se komu který recept líbí, ale především, kdo s kým mluví. :-O Brácha na bráchu, kámoška na kámošku ........ zkrátka se nám tu vytváří takové palcovací komando. Ať sem přidá přispěvatelka A cokoliv, i kdyby to byl recept na chleba s máslem, přispěvatelka B a C okamžitě zareagují lesem palců, snad dříve, než si recept vůbec stačí přečíst, natož ho uvařit! Potom zase něco přidá děvče B, a tak to jde stále dokola. Člověk je pak rád, že si občas přečte nějakou casinovu poznámku, i když je třebas peprná. ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    casino: ty aby ses neozval :-D

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Rybu na soli jsem pravda nedělala, kuře často - jeden čas to byl "hit" - ta sůl nemá vůbec žádnou jinou funkci, než že izoluje tak, že se maso nepřipálí na plechu či papíru, je trochu jako grilované stejně, jako když se peče na roštu

    Odpovědět

  • casino casino

    Jj, pečení na soli je kuchařská mantra, ale avšak nezkoušel někdo posoudit rozdíl v chuti na stejném plechu pečené rybky na soli, vedle ryby podložené roštem (kovovým, bambusovým, dřevěným), PNP, alobalem?
    ***
    ad. palcování níže:
    No, třeba to nějak souvisí s těmi onými komentáři, že :-8
    ***
    Jana Dorazinová-Remková:
    Forrest Gump (paní Gumpová): "Pro hlupáka každý hloupý"

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: pečená makrela makrela recept příprava makrély recepty makrely pečené v troubě pecene makrely makrela recepty pečená makrela recepty ryba pečená v soli makrely makrely pečené v troubě jak uvarit makrelu pečene makrela ryba v soli makrely solne krustě makrely pečené jak se peče makrela makrela pečená v troubě pečené makrély v troubě recept na makrely recept na makrely pečené v troubě