Velikonoční mazanec
Čerstvý a voňavý, na povrchu s kůrčičkou a uvnitř jemný jako samet. Takový je přesně tento sváteční mazanec. Z uvedených surovin připravíte dva krásné bochánky, takže jeden můžete třeba darovat blízkým na sváteční snídani.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 870 kJ / 2 837 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,58 g |
Tuky | 61,75 g |
Vláknina | 20,12 g |
Cholesterol | 213 mg |
Sodík | 584 mg |
Sůl | 1,39 g |
Sacharidy | 491,68 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na omládek spolu smícháme, dobře promícháme a necháme zakryté asi 60 minut kynout.
Krok 2: K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho dobře vykynout.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C.
Krok 4: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Položíme je na plech švem dospodu a svrchu je mírně roztlačíme – dalším kynutím se rovnoměrně vyklenou nahoru.
Krok 5: Opět necháme dobře nakynout, potřeme bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C/10 minut, poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších asi 25 minut).
Zveřejněno 16. 4. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NozN
Moje poznámka
Velikonoční mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NozN
Nejnovější recepty
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno před 23 hodinami
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno 14. 10. 2025 11:57:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami
Sahula před 19 minutami
Vepřová játra na zeleném pepři
Sahula před 25 minutami
Rybičková pomazánka
Kajkajak před 27 minutami
Zelná pečeně
radekfiala před 59 minutami
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 1 hodinou
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 1 hodinou
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 1 hodinou
Kuřecí nudlová polévka
vakl1 před 2 hodinami
Bábovka z pudinku
Routeu před 3 hodinami
Krevetové rizoto
Lucie1001 před 3 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční mazanec top recepty,
velikonoční mazanec recept,
mazanec velikonoční,
pekarnomanie mazanec,
recept na velikonoční nadýchaný mazanec,
luxusně nadýchaný mazanec recept,
velikonoční mazanec
Suroviny:
voda,
med,
droždí čerstvé,
mouka hladká,
voda,
šťáva citronová,
žloutek,
cukr,
cukr vanilkový,
sůl,
tuk hera,
kůra citronová,
rozinky,
mouka hladká,
bílek
Komentáře (37)
Druhý den jako čerstvý, bezva.
S dovolením jsem přidala dvě fotky.
Bohužel bez mandlí a rozinek, to u nás nikdo nejí. Ale i tak jsou super!