Mujaddara (Mudžadara) čočka beluga s rýží basmati
Bezmasá jídla vůbec nemusí být nudná. Chuť a vůně koření pozdvihnou "obyčejné" suroviny na luxusní chuťový zážitek. Jogurt přináší potřebné bílkoviny, čočka beluga minerální a esenciální látky. Společně s basmati rýží vytvoří výtečné a vyladěné jídlo.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 907 kJ / 1 651 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,08 g |
Tuky | 59,65 g |
Vláknina | 40,08 g |
Cholesterol | 99 mg |
Sodík | 496 mg |
Sůl | 1,17 g |
Sacharidy | 203,93 g |
Postup přípravy
Do malé rozehřáté pánvičky dáme semínka koriandru a římský kmín. Nasucho pražíme na mírnější teplotě tak, aby začalo pukat (pozor nespálit), dáme stranou vychladnout. Vychladlé vložíme do hmoždíře a rozdrtíme. Krok 3: Koření z hmoždíře dáme do menší uzavíratelné misky, přidáme nasekané lístky máty, kůru a šťávu z 0,5 citronu, skořici, chilli a špetku soli. Vše promícháme s jogurtem a uzavřenou misku uložíme v ledničce, aby se všechny chutě a vůně rozvinuly. Krok 4: Přebranou čočku dáme do hrnce, zalijeme 800 ml studené vody, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme maximálně 2 minuty, slijeme přes sítko, zalijeme opět studenou osolenou vodou a vaříme doměkka cca 20 minut. Poté scedíme zbylou vodu. Krok 5: Namočenou rýži slijeme, propláchneme, scedíme a zalijeme 300 ml studené vody, osolíme, přidáme 1 lžíci másla a přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum a dusíme pod poklicí cca 15 minut. Poté vidličkou opatrně načechráme a přiklopené necháme ještě 10 minut stát. Krok 6: Cibuli rozkrojíme, sloupneme a nakrájíme na tenké půlměsíčky, Rozehřejeme velkou pánev, dáme 2 lžíce oleje a 2 másla, přidáme cibuli a osolíme. Krok 7: Hlídáme a mícháme, po chvíli snížíme teplotu na 4 a necháme cibuli zvolna zlátnout, občas promícháme a dosmažíme dohněda (pozor na spálení). Po dohotovení vybereme z pánve.
Polovinu smažené cibule vmícháme spolu s čočkou do rýže. Krok 8: Všechny uvařené přísady přeložíme na mísu a nahoru navrstvíme zbylou cibuli. Nebo ji podáváme zvlášť v misce. Jogurtovou omáčku můžeme nalít přímo na rýži nebo opět podáváme samostatně v omáčníku.
Zveřejněno 13. 5. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mujaddara (Mudžadara) čočka beluga s rýží basmati
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wWAZ
Moje poznámka
Mujaddara (Mudžadara) čočka beluga s rýží basmati
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wWAZ
Nejnovější recepty
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 1 hodinou
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 14 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 20 hodinami
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno před 20 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 20 hodinami
Jelení svíčková s omáčkou z lišek
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Černá čočka s kořenovou zeleninou - příloha či teplý salát
Modraska před 7 minutami
Borůvkové muffiny
olivka před 1 hodinou
Dvoubarevná hrníčková bábovka
Dagemar před 1 hodinou
Vepřové kostky na česneku
Nikijaho před 1 hodinou
Maďarská houbová polévka
Fitulka před 1 hodinou
Polévka z červené čočky s česnekem
KuchtinkaHaninka před 1 hodinou
Čevabčiči s bramborem
erikpatrik@email.cz před 1 hodinou
Rajská omáčka s karbanátkem
Aknytsirk před 2 hodinami
Kaše z ovesných vloček
Petr9 před 2 hodinami
Kefírová bábovka s mákem.
Beruna před 4 hodinami
Suroviny:
čočka beluga,
rýže basmati,
sůl,
cibule,
olej olivový,
máslo,
koriandr,
římský kmín mletý,
máta čerstvá,
chilli,
skořice mletá,
citron,
citron,
sůl,
jogurt řecký
Komentáře (1)