Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 083 kJ / 976 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 20,24 g | 
| Tuky | 49,37 g | 
| Vláknina | 34,10 g | 
| Cholesterol | 149 mg | 
| Sodík | 887 mg | 
| Sůl | 2,20 g | 
| Sacharidy | 96,79 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Mrkev, petržel, celer, pórek a cibuli nakrájíme na větší kostky a opečeme na pánvi či v troubě dozlatova. Na konci posypeme 1 lžicí třtinového cukru a dáme zeleninu zkaramelizovat.
	Krok 2: Opečenou zeleninu přemístíme do hlubšího pekáčku, přidáme bobkový list a nové koření a podlijeme zhruba 1 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Jestliže nemáme vývar, bude voda také stačit, protože opečená zelenina pustí dostatek šťávy a chutě. Pekáč se zeleninou přikryjeme a dusíme doměkka v troubě cca 1-2 hodiny při 180°C.
	Krok 3: Z pekáče vyndáme nové koření, bobkový list a pórek.
	Krok 4: Na pánvi nachystáme jíšku a to tak, že nejprve zpěníme máslo, poté ho posypeme mouku a promícháváme do úplného zezlátnutí. Postupně přiléváme vývar z pekáče a provaříme 10 min.
	Krok 5: Dolijeme zbytek vývaru a promícháváme omáčku. V tomto kroku máme na výběr dvě možnosti, jak zeleninu zakomponovat do omáčky. Buďto scezenou zeleninu propasírujeme přes sítko do omáčky a promícháme, nebo zeleninu vložíme přímo do omáčky a pomocí tyčového mixeru rozmixujeme dohladka. Já volím většinou druhou variantu, abych spotřebovala veškerou zeleninu.
	Krok 6: Svíčkovou omáčku dohustíme smetanou, dochutíme svařeným octem (ocet převařujeme odděleně v rendlíku, aby se zredukovala štiplavost a kyselost) nebo také šťávou z citronu, cukrem, solí a pepřem. Necháme omáčku projít varem a můžeme servírovat s knedlíkem, rostlinným proteinem (tempeh, tofu, seitan), brusinkovým džemem, šlehačkou a plátkem citronu.
Zveřejněno 31. 3. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Vegetariánská svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KkM
Moje poznámka
					
				
Vegetariánská svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2KkM
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 10 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 12 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 14 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 17 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 18 hodinami
	
			
	
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 5 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 7 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 9 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 9 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 9 hodinami
	
			
	
Jarní salát
Kajkajak před 10 hodinami
	
			
	
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 11 hodinami
	
			
	
	
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 12 hodinami
	
			
	
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 12 hodinami
	
			
	
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 12 hodinami
						Tématické fráze:
						
							vetetariánská svíčková, 
						
						
							recept na vegetarianskou svickovou, 
						
						
							svíčková omáčka pro vegetariány, 
						
						
							vegetariánská svíčková omáčka recept
						
					
						Suroviny:
						
							zelenina kořenová, 
						
						
							pórek, 
						
						
							cibule, 
						
						
							koření nové koření, 
						
						
							bobkový list, 
						
						
							mouka, 
						
						
							máslo, 
						
						
							ocet, 
						
						
							šťáva citronová, 
						
						
							smetana na vaření, 
						
						
							cukr, 
						
						
							sůl, 
						
						
							pepř
						
					
	
			
	
Komentáře (6)