Dýňový dort za studena
Dýňový dort za studena je lahodný dezert, který spojuje jemnou chuť dýně s lehkostí smetanového krému a křupavým sušenkovým základem. Je ideální volbou pro podzimní sezónu, kdy jsou dýně v plné síle, a nabízí osvěžující alternativu k tradičním pečeným zákuskům.
Suroviny pro 1 kus
kulatá dortová forma Ø 26 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 901 kJ / 3 322 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 25,13 g |
| Tuky | 280,53 g |
| Vláknina | 32,38 g |
| Cholesterol | 685 mg |
| Sodík | 384 mg |
| Sůl | 0,37 g |
| Sacharidy | 159,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny na dýňové koření smícháme a dáme do uzavřené nádoby. Budeme ho mít připravené, kdykoliv ho recept bude vyžadovat.
Krok 2: Potom do mísy rozdrtíme zázvorové sušenky, přidáme rozpuštěné máslo a vše dobře promícháme, dokud se obě suroviny nespojí.
Krok 3: Směs nasypeme na dno formy vyložené pečicím papírem a rukama ji utlačíme do pevné, rovnoměrné vrstvy. Formu s korpusem dáme na půl hodiny ztuhnout do lednice.
Krok 4: V míse tyčovým mixérem rozmixujeme předem uvařené a vychladlé kousky scezené dýně.
Přidáme cukr, rozpuštěnou želatinu dle návodu na obalu, dýňové koření, skořici, rum a vše dobře promícháme. Krok 5: Na smetanový krém nejdříve ušleháme se ztužovači šlehačku. Do mísy dáme mascarpone, půlku Lučiny, oba cukry a vše ušleháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Krok 6: Korpus vyndáme z lednice. Rozetřeme na něj půlku smetanového krému, na něj dýňový krém a zakončíme druhou půlkou smetanového krému. Krok 7: Formu s dortem dáme ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne, jako všechny dorty dělané zastudena. Před podáváním dort ozdobíme dle vaší chuti a fantazie.
Přidáme cukr, rozpuštěnou želatinu dle návodu na obalu, dýňové koření, skořici, rum a vše dobře promícháme. Krok 5: Na smetanový krém nejdříve ušleháme se ztužovači šlehačku. Do mísy dáme mascarpone, půlku Lučiny, oba cukry a vše ušleháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Krok 6: Korpus vyndáme z lednice. Rozetřeme na něj půlku smetanového krému, na něj dýňový krém a zakončíme druhou půlkou smetanového krému. Krok 7: Formu s dortem dáme ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne, jako všechny dorty dělané zastudena. Před podáváním dort ozdobíme dle vaší chuti a fantazie.
Zveřejněno 3. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňový dort za studena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpkoR
Moje poznámka
Dýňový dort za studena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpkoR
Nejnovější recepty
Skořicová bábovka s kakaem
Přidáno před 3 hodinami
Jablíčka z lineckého těsta plněná jablečnou nádivkou
Přidáno před 3 hodinami
Cuketový bramborák s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 4 hodinami
Mřížkový koláč s jablíčky
Přidáno před 4 hodinami
Jednohubky s olivami a mozzarellou
Přidáno před 4 hodinami
Ryba s medovo-hořčičnou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hebká hustá čokoládová poleva
Veronika.Hrozna před 8 minutami
Honzovy kynuté buchty
RenataMaresova před 27 minutami
Andělsky nadýchaný perník
Petra67 před 3 hodinami
Ovesná polévka s mrkví
Gothaj před 3 hodinami
Bramborová polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Pizza z rohlíků
zonoro před 4 hodinami
Afrika řezy
hliboka před 4 hodinami
Jablková buchta s tvarohem
Noumik před 5 hodinami
Francouzské palačinky
Kvittecko před 5 hodinami
Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Tynaja před 5 hodinami
Suroviny:
sušenky,
máslo,
mascarpone,
lučina,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
dýně hokkaido,
želatina,
koření dýňové,
skořice mletá,
cukr,
rum,
sušenky,
čokoláda hořká,
ořechy vlašské,
mandle,
skořice mletá,
zázvor mletý,
ořech muškátový,
koření hřebíček,
koření nové koření mleté,
pepř mletý
Komentáře (2)