Suroviny
Porce: 25ks
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 878 kJ / 2 839 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 43,93 g |
| Tuky | 178,54 g |
| Vláknina | 33,29 g |
| Cholesterol | 769 mg |
| Sodík | 117 mg |
| Sůl | 0,21 g |
| Sacharidy | 247,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suché ingredience dáme do mísy, přidáme nakrájené máslo a vejce. Zpracujeme a těsto zabalené do fólie necháme nejméně 1 hodinu odpočinout. Poté těsto vyválíme a vykrajujeme požadované tvary.
Krok 2: Jen nesmíme zapomenout vykrojit stejný počet tvarů s otvorem i bez. Poklademe na pečící papír a při 150°C pečeme přibližně 15-20 minut.
Krok 3: Studené cukroví opatrně slepíme marmeládou bez přidaného cukru. Některé marmelády nejsou hladké, proto je dobré protřít ji přes jemný cedník, aby se cukroví při slepování nelámalo. Schováme do chladna, aby se nám do Vánoc hezky rozleželo.
Krok 4: VYKRAJOVÁNÍ: Pro mnohé kuchařky asi bude tento odstavec nepoužitelný, ale najde se i spousta začátečnic, které ho jistě uvítají. Těsto po vyndání z ledničky necháme 10-15 minut povolit a poté krátce propracujeme v ruce, aby šlo dobře vyválet. Je lepší si v ruce rovnou vytvarovat placku, kterou poté vložíme mezi potravinovou fólii a vyválíme do požadované tloušťky. Poté sejmeme vrchní část fólie, aby se těsto odlepilo a zpátky přikryjeme (ale nepřimačkávat, jen volně položit). Totéž uděláme z druhé strany. Pokud nám těsto moc lepí, dáme takto vyválený plát i s fólií do lednice nebo na pár minut za okno. Těsto se zchladí a lépe se s ním pracuje. Poté už stačí vykrajovat a dát na pečící papír. Já osobně raději vykrojím jeden kus, přendám na plech a pak teprve vykrojím další a takto stále dokola, jelikož se mi stalo, že když jsem nejdříve vykrojila tvar po celém těstě a pak teprve chtěla přendavat, tak těsto mezitím povolilo a hůře se přenášelo.
Zveřejněno 20. 1. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Linecké kytičky (DlabemeZdrave)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nJrp
Moje poznámka
Linecké kytičky (DlabemeZdrave)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nJrp
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 6 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 6 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 6 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 6 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 8 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 9 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 9 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 10 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 10 hodinami
Tématické fráze:
slepování lineckého,
linecké bez slepování,
vyválet těsto přes folii,
ovesmilk bez cukru,
linecké kytičky,
dlabeme-zdrave.blog.cz
Suroviny:
mouka špaldová celozrnná,
mouka celozrnna pšeničná,
máslo,
vejce,
mléko obilné,
slad rýžový,
marmeláda
Komentáře (2)