Linecké z ječné mouky (DlabemeZdrave)

DlabemeZdrave Kuchařka: DlabemeZdrave

cca 25ks Cukroví , Pečené, Plněné 3 názory

Suroviny

300 g ječné mouky
200 g rostlinného tuku (Alsanu)
80 g obilneho sirupu
40 g vanilkové fruktosy
2 žloutky
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto zaděláme tradičně na vále. Postupně na něj přes síto prosejeme mouku. Dříve se to dělávalo proto, že mouku skladovali v pytlích, takže se mohlo stát, že jste v ní našli i jiné kousky než zrna obilí. Vyplatí se to však dodržet i dnes, alespoň dostanete do těsta více vzduchu.

  2. Přisypeme vanilkový cukr a nastrouháme máslo na hrubším struhadle. Nebudeme se pak muset trápit s kusanci tuku, které by v těstě mohly zůstat nezpracované. Zbývá už jen doplnit žloutky (ideálně z domácích vajec) a sirup.

  3. Rukama vytvoříme hladké těsto, které necháme přes noc odpočívat v lednici. Na lehce pomoučněném vále vyválíme plát vysoký zhruba 2-3 mm. Já mám raději vyšší, protože pak je menší pravděpodobnost, že linecké spálíte.

  4. Chcete mít těsto rovnoměrně vysoké? Kupte si širší pletací jehlice, vždy je položte rovnoběžně kolem těsta a válejte do té doby, dokud po nich nejezdí váleček jako po kolejnicích.

  5. Z vyválené placky vykrojíme kolečka, doporučuji kytičky, hvězdičky a srdíčka, to je taková klasika. Nezapomeňte na to, že polovina tvarů musí mít vykrojené kolečko uprostřed!

  6. Vykrojené tvary poklademe na pečicí papír na plech a pečeme při 175°C zhruba 7-8 minut. Ve chvíli, kdy uvidíte, že okraje začínají jen trošičku zlátnout, okamžitě vyndejte.

  7. Vystydlé linecké namažeme marmeládou ze strany, která ležela na plechu. Nešetřete, zvláště uprostřed. Přiklopíme dílkem s otvorem a necháme 1-2 dny proschnout. Teprve poté naskládáme do krabice a necháme do Štědrého dne uležet.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Linecké z ječné mouky (DlabemeZdrave)

  • aaura aaura

    Tak jsem se letos dala také na zdravé (zdravější) cukroví....a tohle se mi mooooc líbilo. Jen jsem trošku udělala změny, páč jsem musela péct z toho, co bylo doma. Takže ječné mouky jsem dala jen 250g, zbytek jsem dala cizrnovou mouku....a to ani nevím proč, ječné jsem měla celé kilo, ale tak jsem toho pročetla dost a někde radili, že ty jiné, bezlepkové, mouky dodávají křehkost. Osladila jsem 50g sladěnky a 50g rýžového sirupu, dala 2 žloutky a místo Alsanu jsem dala 100g másla a pak podle potřeby dolila sezamový olej...aby těsto bylo správně vláčné. Bylo toho asi odhadem 50g. A ještě jsem přidala trochu strouhané pomerančové kůry. Dneska jsme s dcerou upekly a chutnají dobře...nijak zvlášť sladce, ale to doladí džem :). Musím vymyslet nějaký superzdravý, když už :D. Namočené rozmixované datle mi neprošly, prej fuj, tak asi budu muset vzít zavděk domácí meruňkovou....s cukrem :-S :-D. A dávám bodík, protože to nezklamalo....mně to chutná a s marmeládou to bude super :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Zdravé a stejně krásné, jako to nezdravé!:-)):yes:

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

Tématické fráze: bábovka z ječné mouky zdravé linecké těsto ječná mouka,recepty zdravé linecké ječmenná mouka zdravé linecké cukroví pečivo z ječné mouky koláč z ječné mouky moukajecna ječné cukroví cukroví z ječnémouky peceni z jecne mouky susenky z ječné mouky recept na ječné linecké cukroví ktera je mouka je nezdrava jecne kolace těsto z ječné mouky dort z ječné mouky moučník z ječné mouky "ječná mouka"