Listové těsto na trubičky
Listové těsto na trubičky je ideální pro přípravu lehkých, křupavých dezertů plněných šlehačkou, krémem či jinými lahodnými náplněmi. Díky vrstvené struktuře a máslové chuti jsou trubičky neodolatelnou pochoutkou.
Suroviny pro 1 dávka
1 plech 45 x 35 cm nebo 27 trubiček
1dávka
Postup přípravy
Do mísy robotu prosejeme 25 g mouky. Na ni dáme na kostky nakrájený tuk. Zasypeme zbylou moukou. Vymícháme jemnou tukovou směs nejpomalejším mícháním hákem. Krok 2: V míse necháme asi 1 lžíci tukové směsi. To je tolik, co nám zbyde na stěnách a dnu mísy, po vybrání tukového těsta. To vybereme na moukou posypaný papír na pečení a urovnáme do čtverce 20x20 cm. Dáme do lednice chladit. Krok 3: Vodové těsto:
Prosejeme 200 g hladké mouky, 50 g hrubé mouky a sůl. Přidáme do mísy, kde se mísilo těsto tukové. Přilijeme vodu, žloutek a jednu lžičku octa. Necháme pomalu smísit. Těsto musí být hebké a pružné. Krok 4: Těsto vybereme na pomoučený vál, povrch nařežeme nožem do kříže, přikryjeme mísou a necháme 15 minut odpočívat. Krok 5: Těsto vyválíme do čtverce. Do středu šikmo vložíme tukové těsto z lednice a přehneme přes něj cípy těsta, až bude tukové těsto celé zabalené. Uložíme do sáčku a necháme chladit cca 15 minut. Krok 6: Odpočinuté těsto vyválíme na 40 x 40 cm a přeložíme na třetiny. Zabalené dáme chladit. Krok 7: Pak vyválíme podruhé na 40 x 40 a znovu složíme, na třetiny. Zabalené dáme chladit. Krok 8: Těsto vyválíme potřetí na 60 x 60 cm a složíme pravou stranu těsta na půl, levou stranu těsta na půl. Těsto zavřeme jako knihu a zabalené dáme chladit. Krok 9: Čtvrté válení: pravá strana na půl, levá strana na půl a ty složené půlky zavřeme jako knihu. Stejné, jako třetí válení. Krok 10: Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme je do igelitu a dáme chladit do druhého dne. Krok 11: Vychlazené těsto vyválíme na 3-4 mm, nařežeme z něj pruhy 3 cm široké a 15-20 cm dlouhé. Navineme na připravené kovové trubičky, uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Krok 12: Navinuté je pomašlujeme vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15-18 minut (každá trouba peče jinak - já peču 20 minut). Krok 13: Upečené trubičky jdou velice lehce sundat ještě horké, pomocí ručníku a utěrky. Krok 14: Bílkový sníh: Bílky, cukr, sůl a vanilínový cukr dáme do menší nádoby s hrubým dnem a za stálého promíchávaní spirálovou metlou je ohřejeme na 73 °C. Nešleháme! Pokud není teploměr, sledujeme jestli je rozpuštěný cukr. Teplota musí být taková, abychom v tom neudrželi prst. Krok 15: Po ohřátí směs cukru a bílků pomocí gumové stěrky přemístíme do mísy robotu a postupně od nejnižších (aby to nestříkalo) na nejvyšší otáčky začneme šlehat. Po 7 minutách šlehání přidáme vodu s rozpuštěnou kyselinou citronovou. Kyselinu citronovou lze nahradit 15 g citronové šťávy + 25 g vody, celkové množství šťáva a voda musí být 40 g. Krok 16: Šleháme asi 15 minut, až je sníh lesklý a tuhý. Dáme do cukrářského sáčku a špičkou s největším průměrem plníme trubičky z obou stran. Krok 17: Tento bílkový sníh je vhodný na různé bílkové pusinky, ozdoby a těsto na laskonky.
Zveřejněno 6. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Listové těsto na trubičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J676J
Moje poznámka
Listové těsto na trubičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J676J
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Thajská kuřecí polévka s čajotem
Přidáno před 1 hodinou
Omeleta se švestkami
Přidáno před 6 hodinami
Melounový salát
Přidáno před 21 hodinami
Čabajkové lečo
Přidáno před 23 hodinami
Kachní prsní plátečky
Přidáno před 23 hodinami
Kuskus s dušeným květákem, kapií a žampiony
Přidáno 8. 8. 2025 06:27:44
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jak zavařovat okurky
LusiPa před 6 minutami
Ovocné tvarohové knedlíky
monulik před 58 minutami
Bageta z domácí pekárny
Sabina.jonakova@seznam.cz před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
Gabulina před 2 hodinami
Domácí lečo
Jaruskaa před 2 hodinami
Žampiony s cuketou
Luciik. před 2 hodinami
Krůtí prsa na hříbkách
Jiri_Vavra před 2 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Vlastuska2 před 2 hodinami
Vepřové kotlety na česneku
Ivet88 před 2 hodinami
Stresová roláda
Dycky před 2 hodinami
Suroviny:
tuk,
mouka hladká,
žloutek,
mouka hrubá,
mouka hladká,
voda,
sůl,
ocet,
vejce,
bílek,
sůl,
cukr krystal,
voda,
kyselina citronová,
cukr vanilinový
Komentáře (4)
A pudinkovým krémem máš na mysli máslový krém nastavený uvařeným pudinkem?
Nechtěla jsem tomu věřit, ani já! Všechny jiné byly na druhý den osušené a tvrdé. A to jsem vyzkoušela, snad všechny recepty na listové těsto. Vždy to seschlo, nebo změnilo chuť, nebo to bylo tvrdé. Jdu zítra péct se sněhem už mám od rána rozdělané těsto.