Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto na trubičky

Listové těsto na trubičky je ideální pro přípravu lehkých, křupavých dezertů plněných šlehačkou, krémem či jinými lahodnými náplněmi. Díky vrstvené struktuře a máslové chuti jsou trubičky neodolatelnou pochoutkou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby chlazení

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby chlazení )

Suroviny pro 1 dávka

1 plech 45 x 35 cm nebo 27 trubiček

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Tukové těsto:
Do mísy robotu prosejeme 25 g mouky. Na ni dáme na kostky nakrájený tuk. Zasypeme zbylou moukou. Vymícháme jemnou tukovou směs nejpomalejším mícháním hákem. Krok 2: V míse necháme asi 1 lžíci tukové směsi. To je tolik, co nám zbyde na stěnách a dnu mísy, po vybrání tukového těsta. To vybereme na moukou posypaný papír na pečení a urovnáme do čtverce 20x20 cm. Dáme do lednice chladit. Krok 3: Vodové těsto:
Prosejeme 200 g hladké mouky, 50 g hrubé mouky a sůl. Přidáme do mísy, kde se mísilo těsto tukové. Přilijeme vodu, žloutek a jednu lžičku octa. Necháme pomalu smísit. Těsto musí být hebké a pružné. Krok 4: Těsto vybereme na pomoučený vál, povrch nařežeme nožem do kříže, přikryjeme mísou a necháme 15 minut odpočívat. Krok 5: Těsto vyválíme do čtverce. Do středu šikmo vložíme tukové těsto z lednice a přehneme přes něj cípy těsta, až bude tukové těsto celé zabalené. Uložíme do sáčku a necháme chladit cca 15 minut. Krok 6: Odpočinuté těsto vyválíme na 40 x 40 cm a přeložíme na třetiny. Zabalené dáme chladit. Krok 7: Pak vyválíme podruhé na 40 x 40 a znovu složíme, na třetiny. Zabalené dáme chladit. Krok 8: Těsto vyválíme potřetí na 60 x 60 cm a složíme pravou stranu těsta na půl, levou stranu těsta na půl. Těsto zavřeme jako knihu a zabalené dáme chladit. Krok 9: Čtvrté válení: pravá strana na půl, levá strana na půl a ty složené půlky zavřeme jako knihu. Stejné, jako třetí válení. Krok 10: Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme je do igelitu a dáme chladit do druhého dne. Krok 11: Vychlazené těsto vyválíme na 3-4 mm, nařežeme z něj pruhy 3 cm široké a 15-20 cm dlouhé. Navineme na připravené kovové trubičky, uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Krok 12: Navinuté je pomašlujeme vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15-18 minut (každá trouba peče jinak - já peču 20 minut). Krok 13: Upečené trubičky jdou velice lehce sundat ještě horké, pomocí ručníku a utěrky. Krok 14: Bílkový sníh: Bílky, cukr, sůl a vanilínový cukr dáme do menší nádoby s hrubým dnem a za stálého promíchávaní spirálovou metlou je ohřejeme na 73 °C. Nešleháme! Pokud není teploměr, sledujeme jestli je rozpuštěný cukr. Teplota musí být taková, abychom v tom neudrželi prst. Krok 15: Po ohřátí směs cukru a bílků pomocí gumové stěrky přemístíme do mísy robotu a postupně od nejnižších (aby to nestříkalo) na nejvyšší otáčky začneme šlehat. Po 7 minutách šlehání přidáme vodu s rozpuštěnou kyselinou citronovou. Kyselinu citronovou lze nahradit 15 g citronové šťávy + 25 g vody, celkové množství šťáva a voda musí být 40 g. Krok 16: Šleháme asi 15 minut, až je sníh lesklý a tuhý. Dáme do cukrářského sáčku a špičkou s největším průměrem plníme trubičky z obou stran. Krok 17: Tento bílkový sníh je vhodný na různé bílkové pusinky, ozdoby a těsto na laskonky.

TIP: Jak připravit domácí listové těsto - rady a tipy

Zveřejněno 6. 3. 2025

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Schválně neuvádím časy chlazení těsta, každá lednice má svoje mouchy. Ideální je asi půl hodiny, ale není to potřeba dodržet, můžete vyválet i za dvě hodiny. Nebo večer začít a ráno dokončit. Těstu je to jedno. Těsto zůstává krásně křupavé, velice dlouho 4-5 dní, a nenasaje náplň a ani neosychá, jako jiná těsta, která jsem vyzkoušela. Opravdu se ta trocha trpělivosti vyplatí, zákusky budou excelentní a dlouho vydrží. Jelikož jsem sem dala těsto, ve fázi zkoušek, tak doplňuji: dala jsem do trubiček náplň, malinovou šlehačku, ani po pěti dnech se trubičky nijak nerozmočily a nezměnily chuť! Pořád bylo těsto velmi jedlé. Trubičky se sněhovou náplní jsou jedlé týden, bez změny chuti a kvality.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Listové těsto na trubičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J676J

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Listové těsto na trubičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/J676J

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Veronika.Hrozna: Veru, platí Tvůj fígl na pečení i pro toto těsto?
A pudinkovým krémem máš na mysli máslový krém nastavený uvařeným pudinkem?

Nadja: Ano ten fígl platí i pro toto těsto, když chceš plnit šlehačkou. Když dáváš jen pudinkový krém nastavený máslem není zapotřebí. Info: dávám 100 g másla na jeden uvařený pudink a do pudinku přidám dvě kl Zlatého klasu před vařením, aby byl hustější. Mně vydržely s tímto pudinkovým krémem 5 dní křupavé, ale hlavně chutné.
Nechtěla jsem tomu věřit, ani já! Všechny jiné byly na druhý den osušené a tvrdé. A to jsem vyzkoušela, snad všechny recepty na listové těsto. Vždy to seschlo, nebo změnilo chuť, nebo to bylo tvrdé. Jdu zítra péct se sněhem už mám od rána rozdělané těsto.

Suroviny:
tuk, mouka hladká, žloutek, mouka hrubá, mouka hladká, voda, sůl, ocet, vejce, bílek, sůl, cukr krystal, voda, kyselina citronová, cukr vanilinový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu