Ragú à la bolognese
Ragú à la bolognese je srdcem tradiční boloňské kuchyně – pomalu tažená omáčka z mletého masa, zeleniny, vína a mléka, která dodá těstovinám nezaměnitelnou hloubku.
Postup přípravy
jemně nasekanou cibuli, nastrouhanou mrkev a celer. Restujeme cca 10 minut do měkka. Na poslední minutu přidáme nasekaný česnek. Krok 2: Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a restujeme, dokud se úplně nezatáhne a lehce nezhnědne – asi 10 minut. Krok 3: Vmícháme rajčatový protlak, necháme ho lehce zkaramelizovat (cca 2–3 minuty), pak přilijeme víno. Necháme zvolna vařit, dokud se neodpaří alkohol (cca 5 minut). Krok 4: Přidáme sekaná rajčata, oregano, bazalku, cukr na vyvážení kyselosti a případně parmazánovou kůrku. Dobře promícháme. Krok 5: Ztlumíme na minimální stupeň. Přikryjeme částečně pokličkou (ne zcela) a necháme jemně probublávat 90 minut. Krok 6: Občas promícháme. Pokud se omáčka příliš zredukuje, přidáme trochu hovězího nebo zeleninového vývaru. Krok 7: Na posledních 20 minut vmícháme mléko. Na úplný závěr (vypnout plamen) přidáme druhou lžíci másla – zjemní a spojí omáčku. Krok 8: Těstoviny vaříme vždy "al dente": Vařit je budeme o 1–2 minuty kratší, než je uvedeno na obalu. Vodu silně osolíme (měla by chutnat jako moře) – cca 10–15 g soli na 1 litr vody. Krok 9: Necedíme úplně – přendáme rovnou do omáčky. Pomocí kleští nebo děrované naběračky přesuneme těstoviny rovnou z hrnce do omáčky. Tím si s sebou vezmou i trochu škrobové vody, která pomáhá omáčce lépe se na těstoviny přichytit. Krok 10: Spojíme těstoviny s omáčkou v pánvi (nebo hrnci): Na střední plamen (stupeň 3–4 z 6). Přidáme trochu vody z těstovin (cca 2–3 lžíce) a mícháme 1–2 minuty, dokud se omáčka krásně neobalí kolem těstovin. Pokud je to moc husté – přidáme lžíci vody. Pokud řídké – mícháme o chvíli déle. Krok 11: Můžeme přidat ještě malý kousek másla nebo lžíci strouhaného parmazánu přímo do pánve, promícháme a vypneme. Výsledkem je krásně spojená, hladká a chuťově propojená porce.
Zveřejněno 28. 5. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ragú à la bolognese
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wQ9V
Moje poznámka
Ragú à la bolognese
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wQ9V
Nejnovější recepty
Cukeťák
Přidáno před 22 minutami
Korejský salát z okurek
Přidáno před 17 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 23 hodinami
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Zapečené barbecue fazole
Přidáno 16. 7. 2025 17:22:43
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně
Kahy0 před 40 minutami
Pečená cuketa s česnekovo-koprovým dipem
magdalenka před 1 hodinou
Rýžový nákyp
Tereziena před 3 hodinami
Slaný cuketový koláč
Markeeta před 4 hodinami
Pečená uzená makrela s cibulí a koprovými brambory
TutenOnen před 10 hodinami
Kuskusový salát - tabbouleh
Simona Maskova před 12 hodinami
Brynzová omáčka s brokolicí
Tonja před 13 hodinami
Bublanina s jogurtem
Lucie.. před 13 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
jana.subi před 13 hodinami
Křehký mřížkový koláč
Kristinaaa před 14 hodinami
Suroviny:
maso mleté,
cibule,
mrkev,
celer,
česnek,
olej olivový,
máslo,
protlak rajčatový,
rajče sekané,
víno červené suché,
mléko plnotučné,
cukr,
koření oregáno sušené,
sušená bazalka,
sůl,
pepř mletý,
parmazán,
vývar masový
Komentáře (1)