Ragú à la bolognese
Ragú à la bolognese je srdcem tradiční boloňské kuchyně – pomalu tažená omáčka z mletého masa, zeleniny, vína a mléka, která dodá těstovinám nezaměnitelnou hloubku.
Postup přípravy
jemně nasekanou cibuli, nastrouhanou mrkev a celer. Restujeme cca 10 minut do měkka. Na poslední minutu přidáme nasekaný česnek. Krok 2: Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a restujeme, dokud se úplně nezatáhne a lehce nezhnědne – asi 10 minut. Krok 3: Vmícháme rajčatový protlak, necháme ho lehce zkaramelizovat (cca 2–3 minuty), pak přilijeme víno. Necháme zvolna vařit, dokud se neodpaří alkohol (cca 5 minut). Krok 4: Přidáme sekaná rajčata, oregano, bazalku, cukr na vyvážení kyselosti a případně parmazánovou kůrku. Dobře promícháme. Krok 5: Ztlumíme na minimální stupeň. Přikryjeme částečně pokličkou (ne zcela) a necháme jemně probublávat 90 minut. Krok 6: Občas promícháme. Pokud se omáčka příliš zredukuje, přidáme trochu hovězího nebo zeleninového vývaru. Krok 7: Na posledních 20 minut vmícháme mléko. Na úplný závěr (vypnout plamen) přidáme druhou lžíci másla – zjemní a spojí omáčku. Krok 8: Těstoviny vaříme vždy "al dente": Vařit je budeme o 1–2 minuty kratší, než je uvedeno na obalu. Vodu silně osolíme (měla by chutnat jako moře) – cca 10–15 g soli na 1 litr vody. Krok 9: Necedíme úplně – přendáme rovnou do omáčky. Pomocí kleští nebo děrované naběračky přesuneme těstoviny rovnou z hrnce do omáčky. Tím si s sebou vezmou i trochu škrobové vody, která pomáhá omáčce lépe se na těstoviny přichytit. Krok 10: Spojíme těstoviny s omáčkou v pánvi (nebo hrnci): Na střední plamen (stupeň 3–4 z 6). Přidáme trochu vody z těstovin (cca 2–3 lžíce) a mícháme 1–2 minuty, dokud se omáčka krásně neobalí kolem těstovin. Pokud je to moc husté – přidáme lžíci vody. Pokud řídké – mícháme o chvíli déle. Krok 11: Můžeme přidat ještě malý kousek másla nebo lžíci strouhaného parmazánu přímo do pánve, promícháme a vypneme. Výsledkem je krásně spojená, hladká a chuťově propojená porce.
Zveřejněno 28. 5. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ragú à la bolognese
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wQ9V
Moje poznámka
Ragú à la bolognese
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1wQ9V
Nejnovější recepty
Liptovská pomazánka
Přidáno před 2 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno 15. 10. 2025 13:00:02
Domácí zelí s mrkví
Přidáno 15. 10. 2025 11:01:01
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 1 hodinou
Ševcovský mls II.
redwinn před 2 hodinami
Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé
Lunaskira před 2 hodinami
Ledvinky na paprice
OK1AMF před 2 hodinami
Sýrovo - kuřecí placičky
Standa67 před 2 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Veruli před 3 hodinami
Halali - zelenina na "svíčkovou" omáčku
Orbitka před 3 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
Darwin před 5 hodinami
Pečené gnocchi se žampiony a cibulí
Jan Nemec před 5 hodinami
Dušené zelí s uzeným a cizrnou
Mirrika před 5 hodinami
Suroviny:
maso mleté,
cibule,
mrkev,
celer,
česnek,
olej olivový,
máslo,
protlak rajčatový,
rajče sekané,
víno červené suché,
mléko plnotučné,
cukr,
koření oregáno sušené,
sušená bazalka,
sůl,
pepř mletý,
parmazán,
vývar masový
Komentáře (1)