Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí kostky po znojemsku

Hovězí kostky po znojemsku jsou osvědčenou stálicí české kuchyně, která nikdy nezklame. Šťavnaté maso dušené do měkka v jemně pikantní omáčce s nakládanými okurkami si zamilujete na první sousto.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí maso nejlépe zadní (měla jsem špičku a odřezky falešné svíčkové) nakrájíme na kostky trochu větší než na guláš. Krok 2: Osolíme, opepříme a v hluboké pánvi opečeme ze všech stran na sádle. Poté dáme stranou. Krok 3: Do výpeku po mase přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a osmahneme cibuli do tmavší barvy. Cibuli maličko osolíme a nemícháme moc často aby měla čas získat potřebnou barvu. Krok 4: Vrátíme do pánve maso, přidáme kmín, lák a podlijeme vývarem nebo vodou. Přivedeme k varu, snížíme stupeň tepla a pod poklicí zvolna dusíme do změknutí. Doba záleží od kvality masa 30-60 minut. Krok 5: Když je maso téměř měkké přidáme okurky nakrájené na nudličky nebo kolečka. Dle potřeby dolijeme vývar nebo vodu a zahustíme tmavou jíškou. Krok 6: Povaříme ještě cca 15 minut, případně dochutíme a můžeme podávat s knedlíkem nebo rýží.

TIP: Jak se dělá znojemská omáčka - rady a tipy

Zveřejněno 8. 7. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Takto vařila kostky po znojemsku babička a tmavou jíšku si dělám podle ní také do zásoby. Zhruba v poměru 1:1 používám sádlo a hladkou mouku a smažím zvolna do požadované tmavé barvy. Uchovaná v chladu vydrží dlouho. Babička jí měla v kameňáku ve sklepě a když mě pro ni poslala tak jsem vždy ujídala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1wQ8V

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1wQ8V

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
hovězí zadní, sůl, pepř mletý, sádlo, slanina, cibule, kmín drcený, vývar masový, okurka čerstvá, lák z okurek, sádlo, mouka hladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu