Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šafránové špízy (šiškebab) na grilu

Šafránové špízy jsou voňavým zážitkem s orientální inspirací. Marinované kousky jehněčího masa, provoněné šafránem, citronem a česnekem, se s paprikou a cibulí ogrilují dozlatova. Tento šťavnatý pokrm potěší milovníky exotických chutí.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Tomas Dytrych Tomas Dytrych

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby odležení

45 min (25 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Maso očistíme a nakrájíme na kostky o velikosti přibližně 3 × 3 cm, tak aby se snadno napichovaly na špízy a rovnoměrně propekly. Krok 2: Šafrán promneme mezi prsty a zalijeme ho lžící horké vody. Necháme pár minut odstát, aby pustil barvu. Mezitím v míse smícháme citronovou šťávu a kůru, sůl, pepř, nadrobno nakrájený česnek a cibuli. Vše dobře promícháme, aby se sůl rozpustila. Přidáme vylouhovaný šafrán, olivový olej a dva bobkové listy. Marinádou zalijeme maso, promícháme a necháme odležet v lednici alespoň 4 hodiny. Krok 3: Na šafránové máslo promneme šafrán v dlani a zalijeme ho lžící horké vody. Mezitím v rendlíku rozpustíme máslo, přidáme citronovou šťávu a přilijeme vylouhovaný šafrán i s vodou. Nakonec dochutíme špetkou pepře. Krok 4: Na kovové špízy střídavě napichujeme maso, kousky cibule a papriky. Snažíme se o pravidelné rozložení pro rovnoměrné propečení. Krok 5: Špízy grilujeme přímou metodou ze všech čtyř stran, přibližně 2 minuty z každé. Během grilování je opakovaně potíráme šafránovým máslem. Pomocí vpichového teploměru hlídáme vnitřní teplotu – minimální bezpečná hodnota je 63 °C pro středně propečené maso. Krok 6: Po 8 minutách přemístíme špízy do nepřímé zóny a necháme ještě několik minut dojít horkým vzduchem. Při manipulaci s kovovými špízy používáme grilovací rukavice – jsou velmi horké. Krok 7: Hotové špízy podáváme s grilovanou zeleninou, dušenou rýží nebo pita chlebem. Pro extra chuť můžeme přidat i trochu zbylého šafránového másla nebo jogurtový dip.

Zveřejněno 16. 7. 2025

Poznámka autora Tomas Dytrych

Podrobná video návod k receptu najdete zde: youtu.be/YHkMm5KpKNo

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šafránové špízy (šiškebab) na grilu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zp9WY

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šafránové špízy (šiškebab) na grilu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zp9WY

Marie

Suroviny:
kýta jehněčí, cibule, paprika čerstvá červená, paprika čerstvá zelená, pepř mletý, sůl, šťáva citronová, kůra citronová, česnek, cibule, bobkový list, sůl hrubá, pepř mletý, olej olivový extra virgin, voda, máslo, šťáva citronová, pepř mletý, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu