Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechové svatomartinské rohlíčky s javorovým sirupem

Svatomartinské rohlíčky patří mezi tradiční kynuté pečivo připravované na svátek sv. Martina. Kynuté rohlíčky ve tvaru podkoviček naplníme ořechovou náplní, kterou tentokrát dochucujeme javorovým sirupem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Dajda Dajda

Středně náročný

Doba přípravy 145 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 25 min včetně doby kynutí těsta

145 min (120 min příprava + 25 min tepelná úprava, včetně doby kynutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

z dávky vyjde 24 rohlíčků

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Mouku prosejeme do mísy, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme jej cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Mísu přikryjeme a kvásek necháme vzejít. Krok 2: K vzešlému kvásku přidáme vejce a rozpuštěné, ale vlahé máslo. Vypracujeme těsto v robotu nebo ručně. Jeho zpracování zabere tak 15 minut. V přikryté míse jej necháme nakynout asi 1 hodinu. Krok 3: Než těsto nakyne, připravíme náplň. Ořechy nastrouháme a podle chuti přidáme ostatní suroviny. Kdo má rád sladší náplň, přidá více sirupu, medu nebo cukru. Smícháme do tuhé hmoty, ze které vytvarujeme válečky na plnění do rohlíčků. Hustotu upravíme mlékem (pokud je náplň moc hustá), nebo přidáním dalších ořechů (pokud je náplň řídká). Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 bochánky. Každý rozválíme a rozkrájíme na 6 výsečí. Přidáme náplň a smotáme rohlíčky. Klademe je na plech s pečicím papírem. Hotové opět přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Krok 5: Během kynutí rohlíčků si rozehřejeme troubu zhruba na 200°C. Krok 6: Vykynuté rohlíčky potřeme rozšlehaným žloutkem a upečeme do růžova přibližně 25 minut. Krok 7: Pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou, nebo je v cukru obalíme. Necháme odležet do druhého dne.

TIP: Domácí vanilkový cukr

Zveřejněno 14. 11. 2025

Poznámka autorky Dajda

Máslo můžeme použít i přepuštěné: rozpustíme, necháme lehce ztuhnout a vylijeme tekutinu, přidáme do těsta. Rohlíčky lze plnit také mákem, povidly nebo tvarohem, ale s ořechy se nejlépe zabalí. Množství surovin záleží na tom, jak hodně rohlíčky naplníme, jak moc chceme mít náplň sladkou a výrazně ochucenou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Ořechové svatomartinské rohlíčky s javorovým sirupem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxLop

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Ořechové svatomartinské rohlíčky s javorovým sirupem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxLop

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, cukr, mléko, máslo, vejce, žloutek, ořechy vlašské, sirup javorový, rum, skořice mletá, kůra citronová, cukr moučkový, cukr vanilkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu