Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivá zelňačka podle Zdeňka Pohlreicha

Poctivá zelňačka je polévkou nejen na chladné dny. Porce plná masa, brambor a zelí zasytí a zahřeje. Připravit si ji tentokrát můžete podle receptu známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Kopeček zakysané smetany ji na závěr dobře doplní.

Hodnocení receptu je 4,8 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenufka

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a osmahneme ji dozlatova. Přidáme kmín, zaprášíme moukou a mícháme, dokud nevznikne světlá jíška. Trvá to asi 2 minuty. Poté přidáme mletou papriku, pár vteřin mícháme a ihned zalijeme studeným vývarem. Promícháme. Krok 3: Do základu přidáme nakrájené brambory, bobkový list, nové koření a vaříme do změknutí brambor. Krok 4: Mezitím scedíme zelí a pokrájíme ho na menší kousky. Vodu ze zelí necháme bokem. Uzené maso nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi. Krok 5: Když jsou brambory v polévce měkké, přidáme do hrnce zelí a osmahnuté maso. Provaříme ještě 5-10 minut. Dochutím podle potřeby solí a pepřem, pokud by se nám polévka zdála málo kyselá, dochutíme ji odloženou vodou ze scezeného zelí. Krok 6: Polévku stáhneme z plotny a podáváme. Kdo chce, může ji doplnit zakysanou smetanou.

TIP: Využití zakysané smetany

Zveřejněno 14. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpYAy

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpYAy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

V zelňačce brambory nesmějí chybět.

Je to bramboračka nebo zelňačka do zelňačky patří zelí a ne brambory Pražák vůbec neví kerá bije

Mihalm: Ano, existuje mnoho různých variací na zelňačku či kyselicu, každý region má tu svou, jinou dělají třeba i na Slovensku :) jistě uvítáme, když se s námi podělíte i o Váš recept... prošla jsem mnoho receptů na podobné polévky a věřte, že ve většině brambory jsou nedílnou součástí

Suroviny:
brambory, zelí bílé kysané, žebra, žebra uzená, cibule, sádlo, kmín celý, mouka hladká, paprika sušená sladká, bobkový list, koření nové koření, sůl, pepř mletý, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu