Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halušky se slaninou a brynzou

Kdo by neznal toto slovenské národní jídlo, má možnost si ho doma připravit a přesvědčit se o tom, jak je báječné. Jde to snadno. Uvařené halušky, připravené z bramborového těsta, přelijeme brynzou a posypeme vyškvařenou slaninou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veruncicka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 15 min

60 min (45 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

přibližně 5 porcí

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle (ručně, ne na robotu) a necháme v misce i s vodou. Krok 2: Do brambor přidáme sůl, vejce, hladkou mouku a promícháme, až vznikne husté těsto. Krok 3: Do vroucí osolené vody protlačujeme pomocí nokového síta halušky. Pokud nemáme síto, pomocí prkénka a lžíce házíme malé nočky rovnou do vody. Jakmile vyplavou na povrch, vaříme je 8 minut. Krok 4: Slaninu nakrájíme na nudličky nebo na kostičky a vyškvaříme do zlatohněda. Pokud je brynza příliš hustá, můžeme ji rozehřát a zředit trochou zakysané smetany nebo vodou z halušek. Pokud preferujete výraznou chuť brynzy, neředíme ji a necháme ji rozpustit na horkých haluškách. Krok 5: Uvařené halušky scedíme, propláchneme vodou, necháme okapat a ihned dáme na talíře. Poklademe je brynzou a polijeme vyškvařenou slaninou.

TIP: Desatero rad na téma halušky

Zveřejněno 16. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Halušky se slaninou a brynzou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6WxL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více