Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí supreme se žampionovou omáčkou podle Mirka Kaliny

Kuřecí prsa jinak, tentokrát i s kůží a kostí přinášejí bohatší chuť masa, kterou podtrhuje smetanová žampionová omáčka s bílým vínem a bylinkami. Tuhle delikatesu si připravíme za doprovodu šéfkuchaře Mirka Kaliny.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Kuřecí supreme je prso s kůží a částí křídla, a protože tuk je nositelem chuti, je supreme šťavnatější a chutnější než klasické kuřecí prso. Krok 2: Suchou pánev rozpálíme, a než se rozehřeje, maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme. Troubu včas předehřejeme na 170 °C. Krok 3: Na rozpálenou pánev dáme přepuštěné máslo, a maso na něm zprudka opékáme kůží dolů. Tak se kůže krásně dokřupava vypeče. Do pánve přidáme oříšek čerstvého másla, pár snítek čerstvého tymiánu a neoloupaný rozmáčknutý stroužek česneku. Maso průběžně přeléváme výpekem, a otočíme, aby se opeklo i z druhé strany. Krok 4: Dozlatova opečená kuřecí prsa vložíme na 5–6 minut do trouby rozehřáté na 170 °C. Maso nesmí být v troubě moc dlouho, aby neztratilo šťavnatost, ale potřebujeme ho dostatečně propéct hlavně u kosti. Krok 5: Během pečení připravíme omáčku. Můžeme ji nazvat pařížské žampiony nebo champignon de Paris. Jsou to vlastně žampiony ve smetanové omáčce. Krok 6: Předehřejeme si kastrůlek a šalotku nakrájíme najemno. Oloupaný stroužek česneku nožem rozmáčkneme, aby se hezky rozvoněl a lépe se krájel, a poté ho nasekáme najemno. Do kastrůlku dáme oříšek čerstvého másla a na něm restujeme nakrájenou šalotku a česnek dosklovata - tzn. jen tak, aby se šalotka s česnekem tepelně upravila. Krok 7: Hlavičky žampionů (nemusíme je loupat) nakrájíme na plátky, nožičky můžeme použít do polévky, nebo do jiného pokrmu. Nakrájené žampiony přidáme do kastrůlku k šalotce a česneku, zakápneme citronovou šťávou (ta zachová světlou barvu žampionů a vytáhne jejich chuť), přidáme snítku čerstvého tymiánu a podusíme. Tymián, či jakékoli jiné bylinky přidáváme do pokrmu postupně, aby nepřebil ostatní chutě, až se plně rozvoní. Krok 8: Do podušených žampionů přilijeme asi 100 ml suchého bílého vína a necháme ho vyvařit - tak v omáčce zůstane jen chuť vína, alkohol se odpaří. Když se víno vyvaří, přidáme asi 100 ml smetany ke šlehání. Z omáčky odstraníme snítky tymiánu, ochutnáme a dochutíme solí, bílým pepřem a kapkou citronové šťávy. Krok 9: Upečené kuřecí supreme vyndáme z trouby a necháme jej 2–3 minuty odpočinout. Zatím nasekáme plocholistou petržel, která se perfektně hodí jak k omáčce, tak ke kuřeti. Krok 10: Kuřecí supreme servírujeme nakrájené na silnější plátky. Na talíři je přelijeme omáčkou a nakonec posypeme nasekanou petrželkou.

TIP: Jak pěstovat žampiony

Zveřejněno 20. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kuřecí supreme se žampionovou omáčkou podle Mirka Kaliny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6olQ

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Kuřecí supreme se žampionovou omáčkou podle Mirka Kaliny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6olQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
tymián čerstvý, ghee, máslo, česnek, petržel, sůl, pepř mletý, žampióny, máslo, víno bílé suché, smetana ke šlehání, cibule šalotka, česnek, šťáva citronová, tymián, sůl, pepř bílý mletý

Přidat fotografie receptu