Vepřová pečeně na zelenině se zakysanou smetanou
Vepřová kotleta pomalu pečená s kořenovou zeleninou a na závěr zjemněná smetanou je poctivé jídlo, které přispívá k domácí pohodě, ať už ve všední den, či v neděli. Vyzkoušejte, příprava je snadná a výsledek zaručený.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer očistíme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. Slaninu nakrájíme na hranolky.
Krok 2: Kotletu prošpikujeme, osolíme, opepříme a stáhneme provázkem, aby se rovnoměrně propekla a držela krásně tvar. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 3: Na troše oleje ji zprudka opečeme ze všech stran a dáme do pekáče.
Krok 4: Na výpek dáme cibuli a nastrouhanou zeleninu.
Krok 5: Orestujeme lehce do barvy, přidáme hořčici, bobkový list a nové koření. Zamícháme, podlijeme vodou a přidáme do pekáče k masu.
Krok 6: Pečeme přikryté asi hodinu při teplotě 180 °C, v půlce pečení maso otočíme a podle potřeby podlijeme vodou.
Krok 7: Hotové maso vyjmeme, zbavíme provázku a nakrájíme na porce. Z výpeku vyjmeme také koření.
Krok 8: Podle toho, kolik potřebujeme omáčky, přilijeme vodu a rozmixujeme. Zahustíme záklechtkou, kterou připravíme smícháním hladké mouky a vody. Metličkou prošleháme, aby neobsahovala hrudky a za stálého míchání ji vlijeme do výpeku.
Krok 9: Dochutíme solí, citrónovou šťávou a cukrem a provaříme 15 minut.
Krok 10: Nakonec zjemníme smetanou.
Zveřejněno 22. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřová pečeně na zelenině se zakysanou smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yK4B
Moje poznámka
Vepřová pečeně na zelenině se zakysanou smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yK4B
Nejnovější recepty
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 5 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 6 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 7 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 7 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno 10. 12. 2025 14:00:02
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníkové kroužky
Vitek2015 před 16 minutami
Čína z vepřového masa
IvanaK před 41 minutami
Kuřecí medailonky na kari s hořčicí
nvm250 před 50 minutami
Vanilkové rohlíčky
tyna.korinkova před 56 minutami
Úly, svíčky, stromečky
tyna.korinkova před 59 minutami
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Michaela82 před 1 hodinou
Zapečené brambory s masem a se smetanou
AlienkaKalousova před 2 hodinami
Citrónovo badyánová kolečka
milan_houba_je_zabijak před 2 hodinami
Koka sušenky
veveruska73 před 3 hodinami
Čočková polévka se zeleninou
Evule1 před 4 hodinami
Suroviny:
kotleta vepřová,
slanina,
cibule,
mrkev,
petržel,
bulva celerová,
šťáva citronová,
smetana zakysaná,
hořčice plnotučná,
sůl,
pepř mletý,
koření nové koření,
bobkový list,
olej,
voda,
mouka hladká,
cukr krystal
Komentáře (3)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0