Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké snídaňové briošky

Nejen vánočka je ozdobou svátečního stolu. Podobným pečivem jsou briošky, původně z Francie, připravené z kynutého máslového těsta s rozinkami máčenými v rumu a sekanými mandlemi. Vůně čerstvě upečených briošek přiláká celou rodinu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

RubyRom RubyRom

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 30 min

150 min (120 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

přibližně 16 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka, promícháme a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Suché suroviny smícháme v míse. Žloutky, mléko a máslo smícháme a vlijeme do suchých ingrediencí. Krok 3: Přidáme citronovou kůru, rozinky i s rumem, nasekané mandle a slijeme kvásek. Krok 4: Vypracujeme těsto, aby se nechytalo mísy. Pak trošku zaprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě vykynout asi jeden a půl hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Krok 5: Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na stejně velké dílky, podle toho, jaké velké briošky chceme mít. Z každého uválíme váleček a stočíme jako šneka. Krok 6: Poklademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 °C přibližně 30 minut dozlatova. Dobu a teplotu pečení přizpůsobíme velikosti briošek a zkušenosti s vlastní troubou.

TIP: Top 7: Nejlepší recepty z kynutého těsta

Zveřejněno 25. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sladké snídaňové briošky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6B6Q

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Sladké snídaňové briošky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W6B6Q

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, sůl, mouka sojová, žloutek, mléko, máslo, droždí, kůra citronová, cukr krupice, rozinky v rumu, mandle, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu